Κερί

Κερί

Μικρό και μαγευτικό χωριό, με στενά δρομάκια και παλιά σπίτια που στριμώχνονται γύρω από το καφενείο της κεντρικής πλατείας. Το Κερί είναι το νοτιότερο χωριό της Ζακύνθου και βρίσκεται σ’ ένα υπέροχο τοπίο στην πλαγιά του Ακρωτηρίου Μαραθία, ακριβώς απέναντι από το νησάκι Μαραθονήσι, 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Χαρακτηρίζεται από μια όμορφη μικρή παραλία με βότσαλα που την σκιάζουν μερικά πεύκα και περιβάλλεται από πολλές τοπικές ταβέρνες που, ιδίως μόλις βραδυάσει, δίνουν στον κολπίσκο μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του ομώνυμου μεσαιωνικού χωριού και να απολαύσετε ένα ηλιοβασίλεμα από το Φάρο του Κεριού, στο ακρωτήρι Μαραθιάς, με φόντο την άγρια ομορφιά των δύο μεγάλων βράχων, της Μικρής και της Μεγάλης Μυζήθρας.

Η Λίμνη Κεριού, που είναι το επίνειο του χωριού, αποτελεί ιδανική αφετηρία είτε για να επισκεφθείτε τις σπηλιές και τις επιβλητικές παραλίες του Ακρωτηρίου Μαραθιά, είτε για να οργανώσετε εκδρομές στο Μαραθονήσι, που περιβάλλεται από μια όμορφη θάλασσα και αποτελεί «σπίτι» της χελώνας carreta- carreta, γι’ αυτό και προστατεύεται.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγία της Κεριώτισσας (18ου αι.) με ξυλόγλυπτο τέμπλο και ωραίο καμπαναριό, χτισμένη σε πλάτωμα, στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα της. Οι ντόπιοι λένε πως κάθε προσπάθεια να μεταφέρουν την εικόνα ήταν άκαρπη, αφού αυτή γύριζε το βράδυ στη θέση της.  

Επιπλέον, υπάρχει κι ένας θρύλος που συνοδεύει την Παναγία του Κεριού. Λέγεται ότι κάποτε η Παναγία έκρυψε μέσα σε πυκνή ομίχλη την Ζάκυνθο για να τη σώσει από τις επιδρομές των πειρατών.

Στο Κερί βρίσκονται και οι γνωστές από την αρχαιότητα πηγές πίσσας, όπου στο βάθος της πηγής του Ηροδότου –στην είσοδο του χωριού– διακρίνεται ακόμη η πίσσα, που χρησιμοποιούσαν παλιά οι ντόπιοι για να καλαφατίσουν τα πλοία τους.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26953 61300           (+30) 2695 024450          (+30) 26950 22191                (+30) 2695 360500

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP