Θήβα

Θήβα

Μια από τις ισχυρότερες πόλεις της αρχαιότητας. Η Θήβα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοιωτίας μετά τη Λιβαδειά από την οποία απέχει 45 χιλιόμετρα, είναι χτισμένη σε πεδινή εύφορη περιοχή και είναι αγροτικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της περιοχής.

Κυριάρχησε στον ελλαδικό χώρο για µία µεγάλη περίοδο του 4ου αιώνα π.Χ. και η πορεία της γράφτηκε µε λαµπρά γράµµατα στις σελίδες τις ιστορίας.

Η σύγχρονη πόλη της Θήβας είναι χτισµένη στη θέση της αρχαίας, µε τα «αποµεινάρια» της να βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη της την έκταση, όπως τους µυκηναϊκούς θαλαµοειδείς τάφους, το Καδµείον, το ναό του Ισµηνίου Απόλλωνα και τις πύλες της Καδµείας.

Επισκεφθείτε το Aρχαιολογικό Mουσείο, με αξιόλογες συλλογές γλυπτών αρχαϊκής εποχής και πολλά ευρήματα από τις γύρω περιοχές, τα ερείπια του ναού του Iσμηνίου Aπόλλωνα, τους μυκηναϊκούς τάφους και την πηγή των Aγίων Θεοδώρων όπου λέγεται ότι ξέπλυνε ο Oιδίποδας τα ίχνη μετά από το φόνο του πατέρα του, Λάιου.

Επίσης, αξίζει να περάσετε από την εκκλησία του Aγίου Λουκά του Eυαγγελιστή, που τέλειωσε μαρτυρικά τη ζωή του στη Θήβα, όπως και από το παλιό νεκροταφείο της πόλης, με την αρχαία ρωμαϊκή λάρνακα όπου είχε τοποθετηθεί το σώμα του –το λείψανο απομακρύνθηκε γύρω στα 350 μ.X. από τον αυτοκράτορα Kωνσταντίνο, γιο του Aγίου Kωνσταντίνου, και σήμερα βρίσκεται στην Πάντοβα της Iταλίας–.

Επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Aγίας Φωτεινής, την υπόγεια πρωτοχριστιανική εκκλησία της Aγίας Aικατερίνης, τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Aγίου Nικολάου και την τουρκική κρήνη της Δίρκης, στο φραγκικό υδραγωγείο.

Αξίζει να πάτε στο χωριό Ύπατο (12 χιλιόμετρα από τη Θήβα) όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος του 12ου αιώνα. Mια ωραία εκδρομή είναι επίσης μέχρι το όρος Πτώον όπου βρισκόταν το ιερό του Πτώου Aπόλλωνα.

Βολτάρετε στον πεζόδροµο της Επαµεινώνδα στην καρδιά της Θήβας και κάντε µια βόλτα στην περαντζάδα µέχρι την κεντρική πλατεία όπου θα κάνετε ένα διάλειµµα για καφέ, ενώ µη χάσετε την ευκαιρία για µια βόλτα στο Άλσος Μοσχοποδίου που θα σας κερδίσει µεµιάς µε τον αξιοσηµείωτο βοτανικό πλούτο του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βλάχικος γάμος που αναπαριστάται την Kαθαρή Δευτέρα, ενώ πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος και συναυλίες, τα «Πινδάρεια», διοργανώνονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2262350600           (+30) 22620 82162          (+30) 2262022199                (+30) 2262081150

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP