Πλαταιές

Πλαταιές

Γραφικότατος παραθαλάσσιος οικισμούς του δήμου Θηβαίων στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, ξακουστό κυρίως για τις ένδοξες μέρες κατά την αρχαιότητα. Οι Πλαταιές, 15 χιλιόμετρα από την Θήβα και 62 από τη Λιβαδειά, βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο και απολαμβάνουν δροσερή σκιά από τον Παρνασσό και βουνίσια θέα προς τον Χελμό.

Το χωριό είναι γνωστό για την περίφημη μάχη των Πλαταιών το 479 π.X., όπου οι Έλληνες αποδεκάτισαν τους Πέρσες, εξαφανίζοντας οριστικά την περσική απειλή από τον ελλαδικό χώρο.

Ο Δήμος Πλαταιών διαθέτει τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών και ο αρχαιολογικός χώρος Λεύκτρων όπου βρίσκεται αναστηλωμένο το τρόπαιο που έστησε ο στρατηγός των Θηβαίων Επαμεινώνδας. Στην Εύτρηση, επίσης, υπήρχε ιερό και μαντείο του Απόλλωνα, ευρήματα του οποίου χρονολογούνται σήμερα στον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ στην Λιβαδόστρα σώζονται ερείπια από το φρούριο της Ακρόπολης.

Aξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης σε απόσταση περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό, όπου σώζονται οι οχυρωματικοί περίβολοι, ναοί, ο Ξενώνας ή Kαταγώγιον -κατάλυμα των προσκυνητών- και πιθανά ομαδικός τάφος των πεσόντων στη μάχη των Πλαταιών.

Eπίσης, θα δείτε το μοναστήρι της Aγίας Tριάδας -12ου αιώνα-σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Kιθαιρώνα με ωραία θέα και την εκκλησία της Παναγίας της Eλεούσας, με οικοδομικό υλικό από τα σπίτια της αρχαίας πόλης.

Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία του Αγίου Νικολάου με αλμυρίκια και άπλετη σκιά, στο Καλαμάκι, στην Αλυκή από τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια θέρετρα της Βοιωτίας, αλλά και στην Λιβαδόστρα, τη βασική παραλία του Δήμου Πλαταιών που είναι γνωστή όχι μόνο για τα καταγάλανα νερά της, αλλά και για τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται από πάνω της, με το οχυρωματικό φρούριο της Ακρόπολης της Κρεύσιδος.

Για όσους από εσάς λατρεύετε τη φύση, αξίζει να βρεθείτε στην περιοχή για πεζοπορική ανάβαση στον κατάφυτο από πεύκα και έλατα Κιθαιρώνα, με υψόμετρο 1.409 μέτρα, ενώ με ορμητήριο των Κιθαιρώνα οργανώνονται κάθε χρόνο πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:                Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2262098227           (+30) 22610 88.880                   (+30) 2262097222               (+30) 2262022199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP