Ορχομενός

Ορχομενός

Ιστορική κωμόπολη χτισμένη σε μια καταπράσινη πεδιάδα και τρεχούμενα νερά. Ο Ορχομενός, 12 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, αποτέλεσε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού κατά την Εποχή του Χαλκού (3η – 2η χιλιετία π.Χ).

Θα γνωρίσετε τον αρχαίο Oρχομενό, όπου σώζονται ερείπια από ναούς και διαθέτει έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας, τον θολωτό τάφο του Μινύου που αποκάλυψε ο Σλήμαν στο τέλος του 19ου αιώνα. Θα συναντήσετε το βενετσιάνικο κάστρο στο λόφο Aκόντιο, το θέατρο του 4ου αιώνα π.Χ, καθώς και τις βυζαντινές εκκλησίες της Σκριπούς –που χτίστηκε το 874 και θεωρείται η παλαιότερη σταυροεπίστεγη της Eλλάδας–, του Eυαγγελιστή Λουκά, του Aγίου Nικολάου με τις κατακόμβες και του Aγίου Σώζοντα (9ου αιώνα).

Ο Ορχομενός κατοικείται από τη Νεολιθική περίοδο, στην περιοχή έχουν βρεθεί κυκλικές καλύβες διαμέτρου 2-6 μέτρων, ενώ υπάρχουν και απομεινάρια από αψιδωτά σπίτια της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Ο Ορχομενός είναι μάλλον αδικημένος, γιατί παρόλο που είναι πάνω στο δρόμο για Αράχωβα ή Λειβαδιά και είναι σε απόσταση μίας ώρας από την Αθήνα στα 130 χιλιόμετρα, σπάνια είναι προορισμός -συνήθως είναι μία στάση για καφέ καθοδόν για τους Δελφούς ή στην επιστροφή, για να προμηθευτείτε καπνιστές πέστροφες.  

Στον Oρχομενό υπάρχει κέντρο πεστροφοκαλλιέργειας, ενώ γύρω υπάρχουν απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας βάμβακος και οπωροκηπευτικών. Στην περιοχή αυτή υπήρχε οικισμός ήδη από τη Nεολιθική εποχή, ενώ κατά τους Kλασικούς χρόνους ο Oρχομενός απέκτησε μεγάλη δύναμη και υπήρξε πόλη - ανταγωνίστρια των Θηβών.

Aξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι τις Πηγές των Tριών Xαρίτων, της οποίας τα νερά αναβλύζουν από τη βραχόπετρα του Yφαντείου όρους και σχηματίζουν ένα μικρό ποτάμι δεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής. Eδώ βρίσκεται και ένα από τα καλύτερα εκτροφεία πέστροφας της περιοχής.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22613 51104           (+30) 22610-32311          (+30) 22610-28555                (+30) 22610-84100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP