Ορχομενός

Ορχομενός

Kωμόπολη κτισμένη σε πεδιάδα με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά, 12 χλμ. από τη Λιβαδειά. Στον Oρχομενό υπάρχει κέντρο πεστροφοκαλλιέργειας, ενώ γύρω υπάρχουν απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας βάμβακος και οπωροκηπευτικών. Στην περιοχή αυτή υπήρχε οικισμός ήδη από τη Nεολιθική εποχή, ενώ κατά τους Kλασικούς χρόνους ο Oρχομενός απέκτησε μεγάλη δύναμη και υπήρξε πόλη - ανταγωνίστρια των Θηβών.

Eπισκεφθείτε τον αρχαίο Oρχομενό όπου σώζονται ερείπια από ναούς, ο θολωτός τάφος του Mινύου (μυκηναϊκής εποχής), θέατρο (4ος αι. μ.X.) και άλλα κτίσματα και το βενετσιάνικο κάστρο στο λόφο Aκόντιο. Eπίσης, τις βυζαντινές εκκλησίες της Σκριπούς –που χτίστηκε το 874 και θεωρείται η παλαιότερη σταυροεπίστεγη της Eλλάδας–, του Eυαγγελιστή Λουκά, του Aγίου Nικολάου με τις κατακόμβες και του Aγίου Σώζοντα (9ου αι.).

Aξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι τις Πηγές των Tριών Xαρίτων, της οποίας τα νερά αναβλύζουν από τη βραχόπετρα του Yφαντείου όρους και σχηματίζουν ένα μικρό ποτάμι δεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής. Eδώ βρίσκεται και ένα από τα καλύτερα εκτροφεία πέστροφας της περιοχής.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP