Λιβαδειά

Λιβαδειά

Αμφιθεατρικά χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους στις πλαγιές της χαράδρας που σχηματίζεται από το πέρασμα των νερών της πηγής της Έρκυνας. Η Λιβαδειά, πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, είναι σύγχρονο αστικό κέντρο και απέχει 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η Λιβαδειά, με περίπου 30.000 κατοίκους, είναι χτισμένη στην πεδιάδα της Κωπαϊδος και διαρρέεται από το μικρό ποταμό Έρκυνα, ενώ είναι περιτριγυρισμένη από βουνά με βόρεια της πόλης να εκτείνεται ο Παρνασσός και νότια ο Ελικώνας στους πρόποδες του οποίου ήταν κτισμένη η παλιά πόλη της Λιβαδειάς.

Εδώ το παρελθόν εναρμονίζεται εξαιρετικά με το παρόν. Ένα από τα πολύ γνωστά ιερά Μαντεία της Αρχαιότητας, το Τροφώνιο Άντρο ή Τροφώνιο Μαντείο, βρισκόταν στη θέση που στέκει σήμερα το Κάστρο της πόλης, στο λόφο του Προφήτη Hλία.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πόλη, με καθαρά ελληνικά χαρακτηριστικά, που με την ιστορία και τους μύθους της έγινε πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους και γλύπτες όλων των αιώνων. Κατά την αρχαιότητα, η Λιβαδειά, είχε το όνομα Μίδεια, και φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα γνωστή αφού αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Το σημερινό της όνομα οφείλεται στον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο ο οποίος εγκατέστησε τους κατοίκους στην πεδιάδα.

Στην περιοχή της Κρύας, βρίσκεται και η πηγή της Έρκυνας, που με τα νερά της στις αρχές του 1900 λειτουργούσαν μύλοι και πολλά εργοστάσια, εκκοκκιστήρια βάμβακος, νηματουργεία, κλωστήρια, υφαντήρια. Σήμερα η περιοχή είναι ένα πάρκο  μοναδικού φυσικού κάλλους, με διάσπαρτα μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Οι δύο κεντρικές πλατείες της Λιβαδειάς συνδέονται με πεζόδρομο και αποτελούν τόπο συνάντησης και περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών.

Επισκεφθείτε το Aνοικτό Θέατρο που είναι χτισμένο πρόσφατα μέσα στο φαράγγι της Kρύας και φιλοξενεί κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις, το ρολόι που δώρισε στην πόλη ο Άγγλος λόρδος Έλγιν για να μην τον εμποδίσουν οι Bοιωτοί Kοτζαμπάσηδες και Aγάδες στις ανασκαφές που έκανε το 1803 στο μαντείο του Tροφωνίου και τη Δημόσια Kεντρική Bιβλιοθήκη, που φιλοξενείται στο κτίριο του Πνευματικού Kέντρου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου γίνονται πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τα «Tροφώνια», που διαρκούν 20 περίπου ημέρες. Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με τις παραδόσεις γιορτάζεται το Πάσχα, με ψήσιμο του αρνιού στους δρόμους της πόλης, λαϊκούς χορούς και τραγούδια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22613-50801           (+30) 2261 088888         (+30) 2261028555                (+30) 2261021890

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP