Βοιωτία

Βοιωτία

Τόπος με ένδοξο παρελθόν, αλλά κι ένα φυσικό περιβάλλον από επιβλητικά βουνά, καταπράσινα τοπία, γραφικά χωριά, λίμνες και τρεχούμενα νερά. Ο Νομός Βοιωτίας είναι σίγουρα ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νομούς της Eλλάδας, καθώς στη Xαιρώνεια, τις Πλαταιές, το Δίστομο, τον Oρχομενό και τη Δαύλεια γράφτηκαν σπουδαίες σελίδες της ιστορίας μας.

Η  Βοιωτία συνορεύει βόρεια με τη Φθιώτιδα, δυτικά με τη Φωκίδα, νότια με την Αττική και ανατολικά με την Εύβοια, ενώ βρέχεται από τον Κορινθιακό και από τον Ευβοϊκό Κόλπο. Έτσι συνδυάζει την ομορφιά του ορεινού τοπίου με παραθαλάσσια χωριά και όμορφες παραλίες.

Καταπράσινες και εύφορες πεδιάδες, όπως αυτές της Κωπαϊδας, της Χαιρώνιας και της Θήβας είναι περιτριγυρισμένες από τα ψηλά, επιβλητικά βουνά του Παρνασσού, του Κιθαιρώνα και του Ελικώνα, ενώ η βλάστηση από έλατα, χαλέπιο και μαύρη πεύκη, δρύ, πλατάνια και ελαιώνες συναντώνται με το γαλάζιο των λιμνών της Υλίκης και Παραλίμνης και με τους ποταμούς Ασωπό, Λιβαδώστρα και Βοιωτικό Κηφισσό.

Θα συναντήσετε πόλεις και χωριά με ενδιαφέροντα αξιοθέατα, αγροτικές περιοχές και διαδρομές για όμορφες περιηγήσεις, ενώ θα «ταξιδέψετε» στην πλούσια ιστορία του τόπου με την πληθώρα μνημείων μουσείων, κάστρων και αρχαιολογικών χώρων που κοσμούν το νομό.

Iδιαίτερος λόγος πρέπει να γίνει για τις παραλίες της, που θα σας φιλοξενήσουν το καλοκαίρι, αλλά και για την αρχόντισσα του Παρνασσού, Aράχωβα, ίσως το πλέον κοσμοπολίτικο κέντρο χειμερινών διακοπών και ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας, που θα γίνει η αφετηρία σας για αξέχαστες χειμερινές εξορμήσεις.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την πρωτεύουσα της Βοιωτίας τη Λιβαδειά, χτισμένη στους πρόποδες, μια ιδιαίτερη πόλη, με καθαρά ‘ελληνικά χαρακτηριστικά’, που με την ιστορία και τους μύθους της έγινε πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους και γλύπτες όλων των αιώνων.  Εδώ θα δείτε ένα από τα πολύ γνωστά Μαντεία της Αρχαιότητας, το Τροφώνιο Άντρο ή Τροφώνιο Μαντείο, βρισκόταν στη θέση που στέκει σήμερα το Κάστρο της πόλης.

Περάστε από την επτάπυλη και επτάλοφη Θήβα κι επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό της Μουσείο, καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, αντάξιο της μακραίωνης βοιωτικής ιστορίας, ενώ οι συλλογές, που περιλαμβάνει, διαθέτουν ευρήματα από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της Νεώτερης Ιστορίας.

Θα συναντήσετε τόπους με πρωτεύοντα ρόλο στην ιστορία της Βοιωτίας αλλά και εν γένει της Ελλάδας, όπως τη Χαιρώνεια, την Τανάγρα, όπου σώζεται ακόμη ο Πύργος αλλά και τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης, τις Πλαταιές, γνωστές για την ομώνυμη μάχη το 479 π.Χ., αλλά και τον Ορχομενό, που ήδη από την μυκηναϊκή εποχή απέκτησε πλούτο και αίγλη. Εδώ υπάρχει ακόμη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του είδους του, ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του βασιλιά Μινύα, αλλά και το αρχαίο θέατρο.

Επισκεφθείτε επίσης, τη Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά στη δυτική πλαγιά του Ελικώνα, που είναι πρότυπο βυζαντινής τέχνης και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το Σπήλαιο της Νύμφης Κορώνειας, το ιστορικό Δίστομο, το μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο των Θεσπιαίων.

 

Αν πάλι βρίσκεστε ανατολικά στον Ευβοϊκό κόλπο, στο Δήλεσι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερείπια αρχαίου μώλου στο λιμάνι της πόλης, ενώ στην απέναντι μεριά της εθνικής οδού στην Τανάγρα, σε ένα ήρεμο ωραίο τοπίο βρίσκεται ο Πύργος της Τανάγρας αλλά και τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης.

Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Αλυκή στον κόλπο των Αλκυονίδων νήσων, στην Λιβαδόστρα παραλία με κρυστάλλινα νερά και ακριβώς από πάνω μας μαγεύει η θέα του αρχαιολογικού χώρου των Πλαταιών, στον Άγιο Βασίλειο, στον Άγιο Νικόλαου και το Καλαμάκι.

Για περίπατο ή mountain bike ακολουθήστε κάποιο από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια στο βουνό του Ελικώνα, στη Μεγάλη Λούτσα και στην Παλιοβούνα.

Στην Βοιωτία εκτός από καλό φαγητό, θα πιείτε και εξαίρετο κρασί, καθώς είναι γνωστή για την παραγωγή επιτραπέζιων οίνων και ρετσίνας, από τους πανέμορφους αμπελώνες που υπάρχουν στο Δίστομο, την Άσκρη, την Ασωπία, το Σχηματάρι, τη Θήβα και αλλού. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22613-50801           (+30) 2261 088888          (+30) 2261028555                (+30) 2261021890

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας στην Βοιωτία

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP