Δίστομο

Δίστομο

Μια κωμόπολη πλούσια σε ιστορία, σημείο κατατεθέν της ιστορικής μάχης της Επανάστασης του 1821. Το Δίστομο Βοιωτίας, 23 χιλιόμετρα δυτικά της Λιβαδειάς, είναι χτισμένο σε μια μικρή πεδιάδα ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα, σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 13 χιλιομέτρων από την Αράχωβα.

Το Δίστομο υπήρξε το πεδίο της ιστορικής μάχης της Eπανάστασης του 1821, με πρωταγωνιστή τον Γεώργιο Kαραϊσκάκη και τους άντρες του και γράφτηκε μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας με τη Σφαγή του Διστόμου. Μια θηριωδία των ναζιστικών στρατευμάτων που σοκάρει με την ωμότητά της στις 10 Ιουνίου του 1944, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 223 κατοίκους του χωριού –ανάμεσά τους και βρέφη- στο γειτονικό λόφο Kανάλες για την αντίσταση που πρόβαλαν στους κατακτητή, καίγοντας στη συνέχεια έκαψαν όλο το χωριό.

Στο Δίστομο, με τους 1.500 κατοίκους, θα δείτε  όμορφα σπίτια με κόκκινες στέγες, μέσα στη φύση, ενώ δεν λείπει το παραδοσιακό χρώμα, το κρεμεζί, που πλησιάζει στο κεραμιδί των σκεπών. Πολλά δημόσια κτήρια και κατασκευές είναι χτισμένα με πέτρα, που θεωρείται άλλωστε το κύριο στοιχείο της αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Βολτάρετε στις τρεις πλακόστρωτες πλατείες, την πλατεία Ηρώων, το χώρο- πλατεία  Δανιήλ Γαμβρίλη και την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου συγκεντρώνουν γύρω τους τις δραστηριότητες των κατοίκων του Διστόμου.

Σήμερα στο Δίστομο υπάρχει το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού  αλλά και το Μαυσωλείο Διστόμου, ένα μνημείο αφιερωμένο στις ψυχές εκείνων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους κατακτητές.

Θα κάνετε μπάνιο στον όμορφο παραλιακό οικισμό, επτά χιλιόμετρα από το χωριό Πρόδρομος-, όπου θα βρείτε και εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                   Κέντρο Υγείας:              Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 22673 50100           (+30) 2267022150                    (+30) 2267022222           (+30) 2262022199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP