Δαύλεια

Δαύλεια

Μικρή όμορφη κωμόπολη της Βοιωτίας, χτισμένη πάνω σ’ έναν απότομο βράχο, στις παρυφές του Παρνασσού. Η Δαύλεια, 28 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 340 μέτρων και χαρακτηρίζεται από καταπληκτική θέα.

Ένας τόπος ιστορικός, καθώς στην ίδια περιοχή ήταν χτισμένη η αρχαία φωκική πόλη Δαυλίς. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη «δαυλός», που σημαίνει δασύς, πυκνός, επειδή η περιοχή καλυπτόταν από πυκνά δάση.

Η Δαυλίδα και οι άλλες πόλεις της περιοχής πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο με αρχηγούς τους αδελφούς Σχεδίο και Επίστροφο, γιους του Ιφίτου. Επίσης, στην αρχαία Δαύλεια μαρτυρείται η ύπαρξη δύο σημαντικών ναών, της Πολιάδας Αθηνάς και της Αρτέμιδος.

Στην Δαύλεια απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια, κάντε μια βόλτα μέσα στο χωριό με το μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με  μικρά παλιά σπίτια, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, διώροφα και πέτρινα.

Επισκεφθείτε τους τέσσερις νερόμυλους που βρίσκονται γύρω από το χωριό, αλλά και το πετρόκτιστο παλιό ρολόι της Δαύλειας, που κτίστηκε το 1928 κοντά στην είσοδο της κεντρικής πλατείας.

Aξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία Δαύλεια -πάλαι ποτέ ισχυρή ακρόπολη πάνω στον βράχο στα νότια του οικισμού- και τα ερείπια μεσαιωνικής περιόδου στη θέση Kάστρο, όπου βρίσκονται και οι εκκλησίες του Προφήτη Hλία και των Aγίων Θεοδώρων.

Eπίσης την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ ή «Γερσαλή», μοναστήρι της Kοίμησης της Θεοτόκου Iερουσαλήμ, που αποτέλεσε ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο από την εποχή της Τουρκοκρατίας και βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, πέντε χιλιόμετρα από τη Δαύλεια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:                Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2261351403           (+30) 22610 28340                     (+30) 2261052202                (+30) 2261023081

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP