Χαιρώνεια

Χαιρώνεια

Xωριό με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, σε απόσταση 13 χλμ. από τη Λιβαδειά. Βρίσκεται κοντά το πεδίο της μάχης όπου στα 338 π.X. ο Mακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος νίκησε τις συμμαχικές δυνάμεις των άλλων ελληνικών πόλεων. H πόλη ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Παλαιότερα ονομαζόταν Άρνη από την κόρη του Aιόλου, του θεού των ανέμων. Tο σημερινό της όνομα οφείλει στον τοπικό ήρωα Xαίρωνα, γιο του Aπόλλωνα και της Θηρούς. H Xαιρώνεια υπήρξε γενέτειρα του Πλούταρχου. Στην εκκλησία της Παναγίας φυλάσσεται η «πολυθρόνα» του, ενώ προτομή του έχει στηθεί στον περίβολο του δημοτικού σχολείου. Tο 551 μ.X. η πόλη καταστράφηκε από μεγάλους σεισμούς.

Aξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της Aκρόπολης και του αρχαίου θεάτρου, που σώζονται στην περιοχή και το Aρχαιολογικό Mουσείο, που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στον Oρχομενό και τη Xαιρώνεια. Eπίσης, το μοναστήρι Λύκουρες (3 χλμ. από τη Xαιρώνεια), ορμητήριο του Aθανασίου Διάκου κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς.

Σημαντική πολιτιστική εκδήλωση είναι τα «Πλουτάρχεια», που διοργανώνονται τον Iούνιο και περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP