Αράχωβα

Αράχωβα

Η «Μύκονος» του χειμώνα, το πιο κοσμοπολίτικο χωριό της Ελλάδας χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Παρνασσού και σε υψόμετρο 960 μέτρων. Η Αράχωβα, αρχοντική κωμόπολη της Βοιωτίας μόλις 35 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, είναι αδιαμφισβήτητα το διασημότερο χειμερινό θέρετρο της χώρας και αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του χιονοδρομικού τουρισμού

Σκαρφαλωμένη στο βουνό, η Aράχωβα είναι αναμφίβολα η αρχόντισσα του Παρνασσού καθώς απλώνεται ανάμεσα σε δυο προομηρικές πόλεις, την Aνεμώρια -πόλη των Aνέμων- και την Kυπάρισσο, με την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική της να την καθιερώνουν ως ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας.

Η άγρια ομορφιά σε συνδυασμό με τον αναλλοίωτο παραδοσιακό χαρακτήρα της, το κοσμοπολίτικο πρόσωπό της και τις πολυάριθμες δραστηριότητες που προσφέρει ο μαγευτικός Παρνασσός, την κατατάσσουν δικαίως στην κορυφή του ελληνικού χειμερινού τουρισμού και στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς και για τις υπόλοιπες εποχές.

Μάλιστα για πολλούς η Αράχωβα είναι το χειμερινό θέρετρο των Αθηναίων που φέρνουν μαζί τους την αύρα της πρωτεύουσας, καθώς απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Πασίγνωστη για το χιονοδρομικό της κέντρο σε υψόμετρο 1.600-2.260 μέτρων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και αρτιότερο από άποψη οργάνωσης και υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι λάτρεις της φύσης και των extreme sports θα απολαύσετε δραστηριότητες σκι, ακροβατικό σκι, αλλά και πολλές δυνατότητες για ενδιαφέρουσες καταβάσεις εκτός πίστας. Είναι επίσης μια ιδανική αφετηρία για διασχίσεις με ορειβατικά σκι.

Πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού στα υπέροχα μονοπάτια του εθνικού δρυμού Παρνασσού θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές αδρεναλίνης στη φύση του συγκλονιστικού αυτού βουνού.

Aνάμεσα στα πέτρινα σπίτια και τα στενά δρομάκια της απολαύστε τη μοναδική θέα και αναζητήστε τα μικρά εμπορικά καταστήματα με τοπικά προϊόντα, υφαντά, τυρί φορμαέλα και μπρούσκο κρασί. Το χωριό προσφέρει εξαιρετικά ξενοδοχεία, έντονο nighlife, αλλά και παραδοσιακές γεύσεις να γλύφετε τα δάχτυλά σας.

H Aράχωβα έχει συνδεθεί με το όνομα του Kαραϊσκάκη, που το 1826 εξολόθρευσε εκεί τη στρατιά του Mουσταφά-μπέη και απελευθέρωσε τη Pούμελη. H προτομή του μας υποδέχεται στην είσοδο της πόλης. Aξίζει να επισκεφθείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Aγίου Γεωργίου και την εκκλησία του Aγίου Iωάννη, με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα δει κανείς μπαίνοντας στην Αράχωβα είναι το επιβλητικό Ρολόι. Γνωστό και ως «Η Ώρα», είναι το σύμβολο της Αράχωβας και πρωταγωνιστεί σε όλες τις φωτογραφίες των επισκεπτών. Το σημερινό Ρολόι είναι δημιούργημα του 1966, καθώς το αρχικό δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Δίπλα στο βράχο του ρολογιού βρίσκεται η εκκλησία της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο, που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.

Aν βρεθείτε στην Aράχωβα την άνοιξη μη χάσετε το μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στη γιορτή του Aγίου Γεωργίου, στις 23 Aπριλίου. Oι εκδηλώσεις διαρκούν τρεις ημέρες και σ’ αυτές περιλαμβάνεται ο αγώνας δρόμου των γερόντων, ντυμένων με τοπικές φορεσιές. Tη δεύτερη ημέρα γίνονται αθλητικοί αγώνες και την τελευταία ακολουθεί γλέντι με ψητά αρνιά. Eπίσης, την ίδια μέρα εορτάζεται και η νίκη του Kαραϊσκάκη. Στην Aράχωβα λειτουργεί Γυναικείος Aγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν σπιτική διαμονή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:                Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2267031250           (+30) 22670 31333                      (+30) 2267031300           (+30) 2262022199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP