Αλυκή

Αλυκή

Μαγευτικός και εναλλακτικός παραθαλάσσιος τουριστικός προορισμός, χτισμένος σε έναν απομονωμένο κολπίσκο. Η Αλυκή, 37 χιλιόμετρα από τη Θήβα και 54 από την Λιβαδειά, είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στον Νομό Βοιωτίας, που αν και βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα, προσφέρεται για απόδραση από όλους και όλα.

Βρέχεται από τα νερά του κόλπου των Αλκυονίδων και η πρόσβαση γίνεται μέσω Πλαταιών και Λεύκτρων Βοιωτίας, από μία διαδρομή σε υψόμετρο, προτού ξεκινήσει η κατάβαση για το χωριό. Μάλιστα, από την κορυφή και πριν από την κατάβαση η θέα είναι πολύ όμορφη, προδιαθέτοντας θετικά τους ταξιδιώτες για αυτό που θα ακολουθήσει.

Η Αλυκή είναι από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του κόλπου των Αλκυονίδων και διαθέτει μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Βοιωτίας. Αυτό που θα σας αφήσει άφωνους είναι η πανοραμική θέα του κόλπου που θα αντικρίσετε λίγο πριν κατηφορίσετε προς τον οικισμό.

Πήρε το όνομα της από τις αλυκές της περιοχής  που παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Εντύπωση προκαλεί η λιμνοθάλασσα της Αλυκής, όπου το καλοκαίρι όταν εξατμίζεται το νερό το αλάτι αποκτά ένα εντυπωσιακό ροζ χρώμα.

Στη θέση της σημερινής Αλυκής υπήρξε η αρχαία πόλη-λιμάνι Σίφαι ή Τίφα, κατά τον Παυσανία, που αποτελούσε επίνειο των αρχαίων Θεσπιών. Οι αρχαίες Θεσπιές ήταν πόλη της Βοιωτίας και μια από τις σημαντικότερες της αρχαίας Ελλάδας.

Στα αξιοθέατα του χωριού είναι η Ακρόπολη των αρχαίων Σιφών, με τον οχυρωματικό περίβολο και τις  πύλες του Φρουρίου -4ος αιώνας π.Χ.- που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οχυρώσεις ξεκινούν από την παραλία της Αλυκής και συνεχίζονται προς τις δυτικές παρυφές του όρους Κορομπίλι, πάνω από την Αλυκή.

Η κεραμική που βρέθηκε στην περιοχή των αρχαίων Σιφών υποδηλώνει ότι ο χώρος είχε κατοικηθεί από την  Πρωτοελλαδική μέχρι και την Υστεροελλαδική Περίοδο.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, που περιλαμβάνει κεραμικά ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2262350600           (+30) 226 108 8877          (+30) 2262023775                (+30) 2262350100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP