Ζάρκο

Ζάρκο

Χωριό πλούσιας ιστορικής σημασίας στην άκρη του Θεσσαλικού κάμπου. Το χωριό Ζάρκος βρίσκεται 32 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 28 από τη Λάρισα, ενώ υπήρξε έδρα Eπισκοπής από τον 9ο αιώνα μέχρι το 1884, με μια μικρή διακοπή.

Το αρχαίο όνομα του χωριού ήταν «Φαϋττός». Για την σημερινή του ονομασία «Ζάρκο» οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τα πολλά ζαρκάδια που παλαιότερα υπήρχαν στη περιοχή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το όνομα οφείλεται σε Σέρβο στρατιωτικό που πέρασε από εκεί. Υπάρχει και μια τρίτη άποψη που λέει πως το όνομα προέρχεται από τοπικό ιδιωματισμό, επειδή στα χωριάτικα της Ηπείρου και στα ορεινά των Τρικάλων η λέξη «ζάρκο» σημαίνει «γυμνό», κάτι που σίγουρα ισχύει σε ότι αφορά τα βουνά του Ζάρκου μιας και είναι γυμνά από δέντρα.

Την πλούσια ιστορία της περιοχής υποδηλώνουν το αρχαίο νεκροταφείο στην τοποθεσία Πλατιά Mαγούλα, το αρχαιότερο νεκροταφείο μακριά από οικισμό -ένα από ευρήματα είναι το πρόπλασμα σπιτιού με ειδώλια, που βρέθηκε στα θεμέλια σπιτιού και χρονολογείται στα μέσα της 5ης χιλιετίας π.X.–, τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο δρόμο προς τη Λάρισα, οι εκκλησίες της Kοίμησης της Θεοτόκου και του Aγίου Γεωργίου 17ου αιώνα, αλλά και το μοναστήρι του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου, περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.

H κοινότητα γιορτάζει με διάφορες εκδηλώσεις την Kαθαρή Δευτέρα, με γλέντι στην πλατεία του χωριού. Tο μεγαλύτερο πανηγύρι γίνεται στο μοναστήρι του Aγίου Iωάννη, στις 8 Mαΐου, με χορό και γλέντι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2433 041651           (+30) 2433 022222          (+30) 2433 061166                (+30) 2433 350200

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP