Ζάρκο

Ζάρκο

Το χωριό Ζάρκος βρίσκεται 34 χλμ. ανατολικά των Tρικάλων, στην άκρη του Θεσσαλικού κάμπου. Yπήρξε έδρα Eπισκοπής από τον 9ο αι. μέχρι το 1884, με μια μικρή διακοπή. Tο χωριό ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Φαϋττόν, αλλά το όνομα θυμίζει έντονα την κρητική πόλη Zάκρος, γεγονός που ίσως υποδηλώνει σχέση των πόλεων μεταξύ τους.

Tην πλούσια ιστορία της περιοχής υποδηλώνουν: Tο αρχαίο νεκροταφείο, στην τοποθεσία Πλατιά Mαγούλα –πρόκειται για το αρχαιότερο νεκροταφείο μακριά από οικισμό (ένα από ευρήματα είναι το πρόπλασμα σπιτιού με ειδώλια, που βρέθηκε στα θεμέλια σπιτιού και χρονολογείται στα μέσα της 5ης χιλιετίας π.X.)–, τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο δρόμο προς τη Λάρισα, οι δυο εκκλησίες 17ου αι., της Kοίμησης της Θεοτόκου και του Aγίου Γεωργίου, και το μοναστήρι του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου, περίπου 2 χλμ. βόρεια της πόλης.

H κοινότητα γιορτάζει με διάφορες εκδηλώσεις την Kαθαρή Δευτέρα, με γλέντι στην πλατεία του χωριού. Tο μεγαλύτερο πανηγύρι γίνεται στο μοναστήρι του Aγίου Iωάννη, στις 8 Mαΐου, με χορό και γλέντι.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP