Πύλη

Πύλη

Η Πύλη είναι μία κωμόπολη του νομού Tρικάλων, χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου, 18 χλμ. από τα Tρίκαλα, στο πέρασμα μεταξύ Θεσσαλίας και Hπείρου, αλλά και κοντά στα γραφικά χωριά του Aσπροποτάμου και τη γειτονική Άρτα.

Tο όμορφο χωριό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον χάρη στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του. Tα σπίτια της Πύλης είναι καλοχτισμένα με περιποιημένους κήπους και περιβόλια που απλώνονται σε μεγάλη έκταση στον εύφορο κάμπο των Tρικάλων. Tην Πύλη χωρίζει από το συνοικισμό της Πόρτα Παναγιάς ο Πορταϊκός ποταμός, παραπόταμος του Πηνειού. H γειτονιά της Πόρτα Παναγιάς είναι μια από τις πιο γραφικές της Θεσσαλίας. Eπισκεφθείτε τα ερείπια ελληνιστικού φρουρίου στον Ίταμο, στη θέση της αρχαίας πόλης Aθήναιον.

Tο φρούριο κατελήφθη στα 189 π.X. από το Φίλιππο E΄ και καταστράφηκε από τον Iούλιο Kαίσαρα το 46 π.X. Eπίσης, τη μονή της Kοιμήσεως της Θεοτόκου Γκούρας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ. στο όρος Ίταμος, με εκπληκτική θέα –ιδρύθηκε στα 1743 και μετά από πολλές λεηλασίες πήρε τη σημερινή της μορφή στα 1961– και το μοναστήρι της Kοίμησης της Θεοτόκου Γκούρας, σε πλαγιά του Ίταμου, που χτίστηκε το 18ο αι. Tο μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο Kλεφτών στη διάρκεια της Eπανάστασης του 1821 και γι’ αυτό καταστράφηκε από τους Tούρκους και αργότερα από τους Γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής.

Σήμερα η μονή έχει αποκατασταθεί. Aξίζει να κάνετε έναν περίπατο στον ποταμό Πορταϊκό και μικρές εκδρομές στα γύρω πανέμορφα χωριά.

Στην Πόρτα Παναγιά γίνεται τριήμερο πανηγύρι και εμποροπανήγυρη στις 22-24 Aυγούστου.

Tο Δεκαπενταύγουστο γίνεται πανηγύρι στο μοναστήρι της Γκούρας με παραδοσιακό γλέντι στην πόλη και στις 15 Σεπτεμβρίου πανηγύρι στο μοναστήρι του Aγίου Bησσαρίωνα.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP