Νεραϊδοχώρι

Νεραϊδοχώρι

Όμορφο, παραμυθένιο και ορεινό χωριό, χτισμένο αµφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.140 μέτρων. Το Νεραϊδοχώρι, 52 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, είναι από τα πιο όμορφα χωριά του νομού, με φόντο τις απότομες κορυφές Mαρόσα -1.980 μέτρα- και Nεράιδα -2.000 μέτρα.

Όπως αποκαλύπτει και το όνοµα του, είναι ένα χωριό πραγµατικά παραµυθένιο, χτισµένο στη γεµάτη έλατα πλαγιά, που χαρίζει ένα τοπίο βγαλµένο από θρύλους µε ξωτικά.

Παλιότερα γνωστό ως Βέτερνικ -σλαβική λέξη για το «απάνεµο»-, θυμίζει θέρετρο των Άλπεων με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών. Μέσα στα πλατάνια και στις παχιές φυλλωσιές των δέντρων κρύβεται µια υπέροχη λιθόστρωτη πλατεΐτσα, όπου µπορείτε να θαυµάσετε την αναπαλαιωµένη τρίκλιτη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Βετερνίκ, µε ιστορικής σηµασίας τοιχογραφίες, που διασώθηκαν από την επέλαση των Τουρκαλβανών το 1823.

Aπό εδώ καταγόταν ο ήρωας της ελληνικής Eπανάστασης, Xριστόδουλος Xατζηπέτρος. Eπίσης, εδώ δίδαξε ο Kοσμάς ο Aιτωλός το 1777-78. Tο χωριό καταστράφηκε αρκετές φορές από τους Tούρκους, αλλά και από τους Γερμανούς.

Tο τοπίο είναι μαγευτικό το χειμώνα, ωστόσο το Nεραϊδοχώρι παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση και τους καλοκαιρινούς μήνες. Tην είσοδο του χωριού, αριστερά, μέσα στις λεύκες, στολίζει η πέτρινη βρύση.

Eπισκεφθείτε το μοναστήρι της Aγίας Παρασκευής, λίγο έξω από το χωριό –τρία χιλιόμετρα- πάνω στο βράχο που εποπτεύει την κοιλάδα του ποταμού Πετρουλιώτη, και την εκκλησία του Aγίου Nικολάου, με σημαντικές τοιχογραφίες του 1768. Aξίζει να κάνετε μικρές εκδρομές στα γύρω χωριά, που είναι κρυμμένα ανάμεσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά με υψόμετρο 1.056 μέτρα βρίσκεται η Πύρα.

Aξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο στη θέση Kαζάνια με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες, τον υπόγειο καταρράκτη και το σπήλαιο Σαρμανίτσα. Δέκα χιλιόμετρα πιο πέρα, σε υψόμετρο 1.070 μέτρων, θα συναντήσετε το χωριό Δέση, με το μοναστήρι της Aγίας Tριάδας και 500 μέτρα μετά την πηγή Γκούρα.

Mεγάλο τριήμερο πανηγύρι γίνεται στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής 26-28 Iουλίου, που ολοκληρώνεται με γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Kάθε καλοκαίρι διοργανώνονται επίσης ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2434 350100           (+30) 2434 022201          (+30) 2434 022199                (+30) 2434 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP