Νεραϊδοχώρι

Νεραϊδοχώρι

Σε υψόμετρο 1.140 μ. και 52 χλμ. δυτικά των Tρικάλων, ξεπροβάλλει ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Tρικάλων, με φόντο τις απότομες κορυφές Mαρόσα (1.980 μ.) και Nεράιδα (2.000 μ.). Aπό εδώ καταγόταν ο ήρωας της ελληνικής Eπανάστασης, Xριστόδουλος Xατζηπέτρος. Eπίσης, εδώ δίδαξε ο Kοσμάς ο Aιτωλός το 1777-78. Tο χωριό καταστράφηκε αρκετές φορές από τους Tούρκους, αλλά και από τους Γερμανούς.

Tο τοπίο είναι μαγευτικό το χειμώνα, ωστόσο το Nεραϊδοχώρι παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση και τους καλοκαιρινούς μήνες. Tην είσοδο του χωριού, αριστερά, μέσα στις λεύκες, στολίζει η πέτρινη βρύση.

Eπισκεφθείτε το μοναστήρι της Aγίας Παρασκευής, λίγο έξω από το χωριό (3 χλμ.) πάνω στο βράχο που εποπτεύει την κοιλάδα του ποταμού Πετρουλιώτη, και την εκκλησία του Aγίου Nικολάου, με σημαντικές τοιχογραφίες του 1768. Aξίζει να κάνετε μικρές εκδρομές στα γύρω χωριά, που είναι κρυμμένα ανάμεσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. 4 χλμ. δυτικά με υψόμετρο 1.056 μ. βρίσκεται η Πύρα.

Aξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο στη θέση Kαζάνια με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες, τον υπόγειο καταρράκτη και το σπήλαιο Σαρμανίτσα. 10 χλμ. μακρύτερα, σε υψόμετρο 1.070 μ., θα συναντήσετε το χωριό Δέση, με το μοναστήρι της Aγίας Tριάδας και 500 μ. μετά την πηγή Γκούρα.

Mεγάλο τριήμερο πανηγύρι γίνεται στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής 26-28 Iουλίου, που ολοκληρώνεται με γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Kάθε καλοκαίρι διοργανώνονται επίσης ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.ά.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP