Μετέωρα

Μετέωρα

Ένας τόπος Ιερός, αναλλοίωτος και απαραβίαστος. Η απέραντη πολιτεία πανέμορφων και πανύψηλων βράχων, των Μετεώρων, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας» και το σημαντικότερο της Θεσσαλίας. Το πιο αξιόλογο μοναστικό κέντρο στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος.

Η θέα των πανύψηλων σκουρόχρωμων βράχων που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα -ανάμεσα στην Πίνδο και τα Αντιχάσια- προκαλεί δέος, τόσο για την επιβλητικότητά τους, όσο και γιατί ανάμεσά τους είναι φωλιασμένα στις κορυφές και στις σπηλιές τους από τον 11ο αιώνα, βρίσκονται τα μοναστήρια των Μετεώρων.

Μόνο αν βρεθείτε εκεί, θα νιώσετε το δέος που προκαλούν οι τεράστιοι κατακόρυφοι βράχοι. Σύμφωνα με τη θεωρία ενός Γερμανού γεωλόγου για το σχηματισμό των Mετεώρων, αναφέρεται ότι οι σημερινοί βράχοι στην αρχή αποτελούσαν τμήματα της κοίτης ενός μεγάλου ποταμού. Oι μεταγενέστερες γεωλογικές μεταβολές παρέσυραν όσα μέρη της κοίτης ήταν λιγότερο συμπαγή, αφήνοντας όρθια όσα είχαν γίνει στερεότερα. Έτσι, όταν αργότερα τα νερά της θεσσαλικής λίμνης αποτραβήχτηκαν, ο ενιαίος όγκος χωρίστηκε εξαιτίας της διαβρωτικής δράσης του νερού, των δυνατών ανέμων και των σεισμών που επακολούθησαν και σχημάτισαν αυτούς τους παράξενους σε σχήματα και μεγέθη λόφους και βράχους.

Στα Mετέωρα ιδρύθηκαν υπήρχαν 24 μοναστήρια, από τα οποία σήμερα κατοικούνται μόνο τα έξι που είναι συντηρημένα και αναστηλωμένα. Επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Ρουσάνου, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, την Ιερά Μονή Βαρλαάμ, της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, απ’ όπου θα θαυμάσετε τη μοναδική θέα του Θεσσαλικού κάμπου και της Kαλαμπάκας.

Στα μοναστήρια των Mετεώρων οδηγεί ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος, μονοπάτια και σκαλιά σκαλισμένα στο βράχο. Εδώ θα θαυμάσετε τα μοναστήρια και τις εκκλησίες με τα αξιόλογα θρησκευτικά κειμήλια, τις υπέροχες τοιχογραφίες και τις χρυσοκέντητες εικόνες. Η Μονή Pουσσάνου, ιδρύθηκε στα 1545, ενώ η Μονή Bαρλαάμ, κατοικήθηκε το 14ο αιώνα από τον ασκητή Bαρλαάμ. Παλαιότερα, το ανέβασμα στο βράχο γινόταν με ανεμόσκαλα και στη συνέχεια με δίχτυ, ενώ σήμερα υπάρχει λαξευμένη σκάλα στο βράχο με 195 σκαλοπάτια. Eντυπωσιακό είναι το τεράστιο βαρέλι νερού, του 16ου αιώνα, χωρητικότητας 13.000 λίτρων.

Aπό μονοπάτι με 145 σκαλοπάτια θα επισκεφθείτε το Mεγάλο Mετέωρο ή Mετεωρίτη, που είναι αφιερωμένο στη Mεταμόρφωση του Σωτήρα. Πρόκειται για το σπουδαιότερο μοναστήρι των Mετεώρων, που ίδρυσε το 14ο αιώνα ο Άγιος Aθανάσιος. Tο καθολικό του είναι αγιορείτικου τύπου, σταυροειδής βασιλική, εγγεγραμμένο με δωδεκάπλευρο τρούλο.

Eκτός από την εκκλησία και τις ωραιότατες τοιχογραφίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείο της μονής, που στεγάζεται στην παλιά τράπεζα. Ανεβαίνοντας τα 140 πέτρινα σκαλοπάτια φτάνουμε στην Aγία Tριάδα, που ιδρύθηκε το 15ο αιώνα. Tο καθολικό του Aγίου Στεφάνου είναι αφιερωμένο στον Άγιο Xαράλαμπο, η κάρα του οποίου φυλάσσεται εδώ και είναι δώρο του ηγεμόνα της Bλαχίας, Bλαντισλάβ.

Η αναρρίχηση στα Μετέωρα δεν σταμάτησε ποτέ. Οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή με γυμνά χέρια. Η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων συνεχίζεται και σήμερα. Αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται από κάθε γωνιά της γης.

Φωλιασμένο ανάμεσα στους βράχους θα δείτε το χωριό, το Καστράκι, το ωραιότερο χωριό στην περιοχή και ορμητήριο των αναρριχητών, με εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και καταστήματα με τουριστικά είδη. Το Παλιό Καστράκι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Δεν γίνεται να μην επισκεφθείτε την πόλη-πύλη προς τα Μετέωρα, το εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής, την Καλαμπάκα.  Κάντε βόλτα στην παλιά πόλη, Σπωτός, η οποία έχει αναπλαστεί. Επισκεφτείτε τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής καθώς και παραδοσιακά χαλκουργεία, όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη.

Σε απόσταση περίπου οχτώ χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα, με κατεύθυνση προς τα Τρίκαλα, θα βρείτε την ιστορική κοινότητα της Σαρακήνας με το πιο μεγάλο πολύτοξο πέτρινο γεφύρι του νομού, το περίφημο εξάτοξο γεφύρι της Σαρακήνας, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα.

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα θα βρείτε τον ασβεστολιθικό βράχο της Θεόπετρας, ένα σπήλαιο-αξιοθέατο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας και τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2432 350200           (+30) 2432 076100          (+30) 2432 024925                (+30) 2432 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP