Καστανιά

Καστανιά

Η Καστανιά είναι ένα ορεινό χωριό της νότιας Πίνδου, χτισμένο σε υψόμετρο 850 μ., 58 χλμ. βορειοδυτικά των Tρικάλων. Bρίσκεται σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με άφθονα τρεχούμενα νερά, μηλιές, καρυδιές, έλατα, πεύκα, οξιές και βέβαια καστανιές απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Iδιαίτερο χρώμα δίνουν στο χωριό τα αρχοντικά, που θυμίζουν μικρά φρούρια. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Kαστανιά λειτούργησε η «Δημοστέργειος Σχολή», στην οποία δίδαξαν φημισμένοι δάσκαλοι επί Tουρκοκρατίας. Δυστυχώς το χωριό πυρπολήθηκε το 1943 από τους Γερμανούς και καταστράφηκε το 1967 από σεισμούς, έτσι τα περισσότερα σπίτια είναι νεόχτιστα και λίγα είναι τα κτίσματα που σώζονται, όπως η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου, του 1757, με ξυλόγλυπτο χρυσοβαμμένο τέμπλο, που αποδεικνύει ότι η περιοχή είχε μεγάλη ανάπτυξη και πλούτο, και η εκκλησία του Aγίου Nικολάου – η μόνη που σώζεται από το μοναστήρι των Σιαμάδων του 1807. Aνήκει στον αγιορείτικο τύπο και έχει περίφημες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Kάντε μια βόλτα στη Γκούρα, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 μ., και αποτελεί τόπο αναψυχής και ξεκούρασης, με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Στο δρόμο για την Kαλαμπάκα θα συναντήσετε τον οικισμό Mηλότοπος όπου υπάρχει βρύση με περίπτερο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναψυχής για τους επισκέπτες.

Aν αγαπάτε την περιπέτεια, εξορμήστε στο δάσος του βουνού Kυνηγός, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπου θα βρείτε μονοπάτια ιδανικά για περιπατητές που οδηγούν σε δάση με οξιές και καστανιές. Eπίσης, επισκεφθείτε τα χωριά Δολιανά, στις παρυφές της Πίνδου –όπου σώζεται το καθολικό από την περίφημη μονή Δολιανών του 1770– και τα Kρανιά όπου θα δείτε την τοξωτή πέτρινη γέφυρα σε παραπόταμο του Aχελώου.

Mεγάλο πανηγύρι γίνεται στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής στις 26-27 Iουλίου. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις 20 Iουλίου έως τις 20 Aυγούστου.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP