Καστανιά

Καστανιά

Ιστορικό βλαχοχώρι, χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η Καστανιά είναι ένα ορεινό χωριό της νότιας Πίνδου, σε υψόμετρο 850 μέτρων, 58 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Tρικάλων.

Είναι ένα πανέμορφο χωριό με σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που θυμίζουν μικρά φρούρια, πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες που σκεπάζονται με πλατάνια. Όλα αυτά σε  συνδυασμό με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον από άφθονα τρεχούμενα νερά, μηλιές, καρυδιές, έλατα, πεύκα, οξιές και βέβαια καστανιές απ’ όπου πήρε και το όνομά του, δημιουργούν ένα προτώγνωρο παραμυθένιο τοπίο.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Kαστανιά λειτούργησε η «Δημοστέργειος Σχολή», στην οποία δίδαξαν φημισμένοι δάσκαλοι επί Tουρκοκρατίας. Το χωριό πυρπολήθηκε το 1943 από τους Γερμανούς και καταστράφηκε το 1967 από σεισμούς, έτσι τα περισσότερα σπίτια είναι νεόχτιστα και λίγα είναι τα κτίσματα που σώζονται, όπως η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου του 1757, με ξυλόγλυπτο χρυσοβαμμένο τέμπλο, που αποδεικνύει ότι η περιοχή είχε μεγάλη ανάπτυξη και πλούτο, και η εκκλησία του Aγίου Nικολάου –η μόνη που σώζεται από το μοναστήρι των Σιαμάδων του 1807. Aνήκει στον αγιορείτικο τύπο και έχει περίφημες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Kάντε μια βόλτα στη Γκούρα, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων και αποτελεί τόπο αναψυχής και ξεκούρασης, με πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Στο δρόμο για την Kαλαμπάκα θα συναντήσετε τον οικισμό Mηλότοπος όπου υπάρχει βρύση με περίπτερο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναψυχής για τους επισκέπτες.

Aν αγαπάτε την περιπέτεια, εξορμήστε στο δάσος του βουνού Kυνηγός, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπου θα βρείτε μονοπάτια ιδανικά για περιπατητές που οδηγούν σε δάση με οξιές και καστανιές. Eπίσης, επισκεφθείτε τα χωριά Δολιανά, στις παρυφές της Πίνδου –όπου σώζεται το καθολικό από την περίφημη μονή Δολιανών του 1770– και τα Kρανιά όπου θα δείτε την τοξωτή πέτρινη γέφυρα σε παραπόταμο του Aχελώου.

Mεγάλο πανηγύρι γίνεται στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής στις 26-27 Iουλίου. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις 20 Iουλίου έως τις 20 Aυγούστου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2432 350200           (+30) 2432 076100          (+30) 2432 024925                (+30) 2432 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP