Καλόγηροι

Καλόγηροι

Μικρό, γεμάτο ιστορία και ζεστό χωρίο σε μια περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά. Οι Καλόγηροι του Νομού Τρικάλων σε υψόμετρο 720 μέτρων, ανήκουν στο Δήμο της Πύλης και απέχουν 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων και μόλις 6 χιλιόμετρα από την Ελάτη.

Οι Καλόγηροι είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριό με έντονο το στοιχείο της φύσης. Αν κάνετε περίπατο εκτός του χωριού μπορείτε να δείτε διάφορα είδη φυτών και δέντρων που υπάρχουν στην περιοχή όπως οι οξιές, τα πλατάνια, οι καρυδιές, οι καστανιές.

Ανήκουν στο Δήμο των Αιθήκων, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι σχετίζονται με το βασίλειο των Αιθήκων, το αρχαίο Πότναιο. Η άποψη αυτή βασίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και ειδικότερα στα ερείπια του ελληνιστικού κάστρου στη θέση Παλαιόκαστρο, στο αρχαίο νεκροταφείο και την επιτύμβια στήλη του Εχένικου, που χρονολογείται τον 4ο αιώνα.

Στο κέντρο του χωριού θα δείτε ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατά της την ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του Εχένικου, πολεμιστή ή αξιωματούχου που σκοτώθηκε σε μάχη τον 4ο αιώνα π.Χ. Η στήλη που κοσμεί σήμερα το χωριό είναι αντίγραφο. Το πρωτότυπο -έπειτα από πολλές περιπέτειες αρχαιοκαπηλίας- φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.

Επίσης αξίζει να απολαύσετε ορισμένες από τις εκκλησίες του χωριού, όπως την Αγία Τριάδα, τον Προφήτη Ηλία και τον Άγιο Νικόλαο.

Στην περιοχή πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια, όλο το χρόνο.

Δεν θα μπορούσε να λείπει ένα παραδοσιακό γλέντι τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, που πραγματοποιείται στα Λιβάδια με τη συμμετοχή Εκπολιτιστικών Συλλόγων με τραγούδια, χορούς και παραδοσιακά φαγητά.

Δοκιμάστε τα ντόπια φαγητά και ποτά, όπως ψητά, τσίπουρο, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψητά γάστρας – σούβλας, πατσά, σούπες και βότανα βουνού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2434 350141           (+30) 2434 022201          (+30) 2434 022199                (+30) 2434 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP