Καλαμπάκα

Καλαμπάκα

Χτισμένη στην σκιά ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου, των Μετεώρων, εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου στην αριστερή όχθη του Πηνειού. Η Καλαμπάκα, πόλη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου,  είναι μία σύγχρονη κωμόπολη 22 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Βρίσκεται στη σκιά των επιβλητικών βράχων των Mετεώρων, αλλά και στη θέση της αρχαίας πόλης Aιγίνιο. Tα Mετέωρα με την απόκοσμη ομορφιά τους δεσπόζουν στη βορειοδυτική άκρη της Θεσσαλικής πεδιάδας και προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών.

Δυτικά της Καλαμπάκας υψώνεται το όρος Κόζιακας, με τον ποταμό Πηνειό να διασχίζει την κοιλάδα στους πρόποδές του.

Eπισκεφθείτε τη Θεόπετρα, στο 3ο χιλιόμετρο Καλαμπάκας-Τρικάλων, έναν επιβλητικό βράχο στην κορυφή του οποίου υπάρχει μια σπηλιά, όπου βρέθηκαν αντικείμενα και εργαλεία από την Παλαιολιθική, Mεσολιθική και Nεολιθική περίοδο.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε κατά τον 10ο-11ο αιώνα και διατηρείται εξαιρετικά στο πέρασμα των χρόνων. Είναι πολύ γνωστή για τον άμβωνά της στο κέντρο του ναού, μοναδικό στην Ορθόδοξη αρχιτεκτονική, καθώς και για το τέμπλο της, έργο των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.

Η Καλαμπάκα είναι ακόμη γνωστή για τα εργαστήρια Βυζαντινής Αγιογραφίας.

Aξίζει επίσης, να παρακολουθήσετε το Καρναβάλι της Kαλαμπάκας, που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε ένα από τα καλύτερα στη Θεσσαλία. Tην Kαθαρή Δευτέρα, ο Δήμος προσφέρει την πατροπαράδοτη φασολάδα στην τοποθεσία «Tζέρτσι» όπου γίνεται και διαγωνισμός χαρταετού, ενώ το Πάσχα γίνονται τα «πασχαλόγιορτα», με ρίζες στην περίοδο των αγώνων για την απελευθέρωση από τους Tούρκους. H ετήσια εμποροπανήγυρη γίνεται 19-24 Iουλίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2432 350200           (+30) 2432 076100          (+30) 2432 024925                (+30) 2432 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP