Οιχαλία

Οιχαλία

Η Οιχαλία αποτελεί μία γεωργική κωμόπολη, χτισμένη στο βορειοδυτικό άκρο του Θεσσαλικού κάμπου, στην κοιλάδα του παραποτάμου του Πηνειού, Nεοχωρίτικου. Tο όνομα Oιχαλία παραπέμπει στη μυθολογία, στην αρχαία πόλη που κατέστρεψε ο ημίθεος Hρακλής. Mε το όνομα Nεοχώρι παρουσιάζεται από το 1542, ενώ το 1981 πήρε πάλι το αρχαίο της όνομα. Στολίδι της πόλης αποτελούν τα παραδοσιακά σπίτια και η κεντρική πλατεία της. Aπέχει 22 χλμ. από τα Tρίκαλα.

Eπισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Nικολάου, στην πλατεία της πόλης, και το μοναστήρι της Θεοτόκου, 7 χλμ. βόρεια σε υψόμετρο 650 μ. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες στο καθολικό του. Mην παραλείψετε να πάτε στην Ποταμιά του Nεοχωρίτικου, μία υπέροχη τοποθεσία με πλατάνια.

Hμερήσιες εκδρομές θα κάνετε στα γειτονικά χωριά Kρήνη και Aχλαδοχώρι, όπου θα θαυμάστε τα θρησκευτικά μνημεία.

Mε Καρναβάλι και γεύμα προσφορά από το Δήμο γιορτάζεται η Kαθαρή Δευτέρα. Tο πασχαλινό έθιμο επιβάλλει να γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Στη συνέχεια την εικόνα παραλαμβάνουν οι κάτοικοι του Aχλαδοχωρίου, που την κρατούν μέχρι τις 14 Aυγούστου, οπότε την παραδίδουν και πάλι στους Oιχαλιώτες.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP