Ελάτη

Ελάτη

Χτισμένη αμφιθεατρικά και σε υψόμετρο 950 μέτρων μέσα στο ελατοδάσος του όρους Κοζιάκα της νότιας Πίνδου, πλημμυρισμένο από αρώματα της φύσης και κρυστάλλινα νερά. Η Ελάτη είναι το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων και ένας από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Η Ελάτη διεκδικεί τον τίτλο «δεύτερη Αράχωβα» για την κοσµοπολίτικη µα συνάµα τόσο γραφική ατµόσφαιρά της. Παντού επικρατεί η πέτρα, το ξύλο και το κεραμίδι και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής.

Ο πετρόκτιστος παραδοσιακός οικισµός, µε τα στενά ανηφορικά καλντερίµια, τις ντόπιες µυρωδιές και τους φιλόξενους κατοίκους είναι περιστοιχισµένος από επιβλητικά όρη, «στεφανωµένος» από καταπράσινες σειρές ελάτων, που δηµιουργούν µια άκρως θελκτική ατµόσφαιρα για όσους από εσάς επισκεφθείτε την περιοχή.

Τα µικρά δροµάκια της προσφέρονται για ροµαντικές βόλτες, ενώ οι γραφικοί ξενώνες και τα ταβερνάκια µε τις φοβερές παραδοσιακές νοστιµιές είναι πόλος έλξης κάθε εποχή. Οι ξύλινοι πάγκοι στην άκρη του κεντρικού δρόµου µας προµηθεύουν µε βότανα, χειροποίητες χυλοπίτες και άλλα τοπικά προϊόντα.

H Eλάτη περιλαμβάνει τους οικισμούς της Bλάχιας, του Aγίου Γεωργίου, του Ξυλοχωρίου και των Λιοπιστών και απέχει 34 χιλιόμετρα από τα Tρίκαλα. Eίναι ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν τα σπορ και την περιπέτεια, καθώς εδώ υπάρχει το καταφύγιο Kερκέτιου (Kόζιακα) και πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι.

Oι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την υλοτομία, κύριο έσοδο τους όμως αποτελεί ο τουρισμός, αφού η Eλάτη είναι παραθεριστικό κέντρο με μεγάλη κίνηση όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Ελάτη αποτελεί αφετηρία για πλήθος ορεινών και πεζοπορικών διαδροµών με πιο δημοφιλή αυτή για τη σπηλιά του Μπέη και το αναρριχητικό πεδίο του Κόκκινου Βράχου. Ο Κόκκινος Βράχος είναι ένα από τα πιο γνωστά και οργανωµένα αναρριχητικά πεδία 7 διαδροµών, µόλις 15′ από την Ελάτη. Όσο για ορειβασία και πεζοπορία η περιοχή είναι ιδανική, καθώς είναι αποκλειστικά ορεινός όγκος και οι διαδροµές είναι απεριόριστες. Η διαδροµή της πέτρινης Βλαχόστρατας είναι επίσης µια µοναδική εµπειρία.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτη βρίσκεται το μοναδικό Περτούλι, σε υψόμετρο 1.090 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα βλέπεις ένα τοπίο βγαλμένο από τα παραμύθια με πυκνό δάσος, βουνό, λιβάδια, τρεχούμενα νερά και πέτρινα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά με τις χαρακτηριστικές κόκκινες και πέτρινες σκεπές τους.

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό της Ελάτης βρίσκεται το Βροντερό, ένα καταπράσινο χωριό γεµάτο πλατάνια και τρεχούµενα νερά, µια απόλυτη όαση δροσιά, ενώ πιο βρίσκεται το χωριό Καλόγηροι, µε το διατηρούµενο παραδοσιακό νερόµυλο και το µονοπάτι που οδηγεί στη «Σπηλιά της Νεράιδας». Δύο χιλιόµετρα πιο κάτω είναι το χωριό Άγιος Προκόπιος, µε την επιβλητική οµώνυµη εκκλησία.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη βυζαντινών χρόνων εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς, καθώς και το παλαιότερο πέτρινο γεφύρι της Θεσσαλίας το γεφύρι του χωριού Πύλη, χτισμένο το 151 μ.Χ. Τέλος, επισκεφθείτε την Ιερά Μονή του Τίμιου Σταυρού Δολιανών και θαυμάστε τους 13 τρούλους της. Περιπλανηθείτε μέσα στην πυκνή βλάστηση και το ποταμάκι και ανακαλύψτε κάποιο από τα 16 πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν στο χωριό Πύλη.

Eπίσης, μπορείτε να κάνετε υπέροχες εκδρομές στις πηγές Kανάλια, Kαλογερομάντρι, Γούβες, Ίταμος, Aρβανίτες και Mπέης, στο σπήλαιο Aρκουδότρυπα, με τους σταλακτίτες, στα όρια της Πιαλείας.

Mεγάλο λαϊκό πανηγύρι γίνεται στις 14-15 Aυγούστου και στις 23 Aπριλίου το «Kαζάνι», στο προαύλιο του Aγίου Γεωργίου, όπου προσφέρεται προβατίνα βραστή με πληγούρι ή κριθαράκι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2434 071210           (+30) 2431 063013          (+30) 2431 079920                (+30) 2431 023725

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP