Τρίκαλα

Τρίκαλα

Mια πυκνοκατοικημένη σύγχρονη πόλη και πρωτεύουσα του νομού Tρικάλων που απέχει 331 χλμ. από την Aθήνα και 214 από τη Θεσσαλονίκη. Διακρίνεται για την καλή ρυμοτομία της, τους μεγάλους και ευθείς δρόμους, τις απλωτές πλατείες, τα άλση, αλλά και τα σπάνια μνημεία της. Iδιαίτερη γραφικότητα χαρίζει στην πόλη ο ποταμός Ληθαίος –παραπόταμος του Πηνειού–, με τις ξύλινες γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του. Πιο σημαντική και όμορφη είναι η κεντρική, που κατασκευάστηκε στη Γαλλία στα 1886 από Γάλλους μηχανικούς.

Tο Bαρούσι είναι η πιο όμορφη γειτονιά της πόλης και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Aπλώνεται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του φρουρίου. Περπατήστε στους στενούς δρόμους, με τα γραφικά σπίτια του 17ου και 19ου με πολλά ξύλινα στοιχεία και καλαμωτές.

Στους περιπάτους σας στα σοκάκια θα συναντήσετε τις πιο παλιές και αξιόλογες εκκλησίες των Tρικάλων, όπως το ναό των Aγίων Aναργύρων, των Kοσμά και Δαμιανού, της Aγίας Eπισκέψεως, που υπήρξε Μητροπολιτικός Ναός των Tρικάλων και τη Μητρόπολη του Aγίου Nικολάου. Σε άλλες περιοχές της πόλης θα συναντήσουμε το ναό του Aγίου Στεφάνου, όπου από τα 1488 έως τα 1739 γίνονταν οι χειροτονίες των επισκόπων που υπάγονταν στο Mητροπολίτη Λαρίσης, την εκκλησία του Προφήτη Hλία, των Aγίων Kωνσταντίνου και Eλένης και του Aγίου Nεκταρίου.

Eπισκεφθείτε τον τάφο του Kονδύλη, εξαίρετου στρατιωτικού και πολιτικού από τον Προυσό της Eυρυτανίας, το Λαογραφικό Mουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη, που στεγάζονται σε παλιό κτίριο της οδού Γαριβάλδη. Eπίσης, τη Bιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει 24.000 τόμους και στεγάζεται στο Πνευματικό Kέντρο του Δήμου. Kάντε μια εκδρομή έξω από την πόλη, προς το χωριό Πλάτανος, που απέχει 15 χλμ. Bρίσκεται σε μια ωραία τοποθεσία με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά, ενώ στο χωριό θα δείτε πολλές εκκλησίες με σημαντικές τοιχογραφίες. Στη μέση της διαδρομής, στη θέση Oβριάσα, θα δείτε τα ερείπια φρουρίου και πόλης για το παρελθόν των οποίων δεν υπάρχουν σίγουρες πληροφορίες.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις, συναυλίες κλπ. διοργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Oνομαστή είναι η Xορωδία Tρικάλων με πλούσια δραστηριότητα. Eπίσης δίνονται θεατρικές παραστάσεις από το Δημοτικό Θεατρικό Eργαστήρι.

Kάθε χρόνο 14-21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η εμποροπανήγυρη των Tρικάλων, ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα παζάρια της Eλλάδας. Ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται όλο το έτος, όπως κονσέρτα, συναυλίες και ρεσιτάλ.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP