Τρίκαλα

Τρίκαλα

Από τη μακραίωνη ιστορία του «χθες» στη σημερινή, ευρωπαϊκή και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη, πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας Μια μικρή “Ευρώπη” στην καρδιά της Θεσσαλίας. Τα Τρίκαλα είναι μια πυκνοκατοικημένη σύγχρονη πόλη και πρωτεύουσα του νομού Tρικάλων, απέχει 331 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 214 από τη Θεσσαλονίκη.

Είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Τρίκκης γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου και θεωρείται η γενέτειρα του εμβληματικού γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού, όπου σας περιμένει να ανακαλύψετε το μεγάλο αριθμό των πολιτιστικών της θησαυρών.

Διακρίνεται για την καλή ρυμοτομία της, τους μεγάλους και ευθείς δρόμους, τις απλωτές πλατείες, τα άλση, αλλά και τα σπάνια μνημεία της.

Iδιαίτερη γραφικότητα χαρίζει στην πόλη ο ποταμός Ληθαίος –παραπόταμος του Πηνειού–, με τις ξύλινες γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του. Πιο σημαντική και όμορφη είναι η κεντρική, που κατασκευάστηκε στη Γαλλία στα 1886 από Γάλλους μηχανικούς.

Από εκεί η πεζοδρομημένη Γέφυρα στο Λήθο ποταμό θα σας οδηγήσει στον καταπράσινο λόφο του Προφήτη Ηλία, ενώ ακριβώς δίπλα καγκουρό, λάμα και ελάφια, προσφέρουν ένα «οπτικό σαφάρι» στο Ζωολογικό Κήπο.

Το μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η παλιά πόλη η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Tο Bαρούσι -στις παρυφές του Φρουρίου- είναι η πιο όμορφη γειτονιά της πόλης και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Περπατήστε στους στενούς δρόμους, με τα γραφικά σπίτια του 17ου και 19ου με πολλά ξύλινα στοιχεία και καλαμωτές.

Στους περιπάτους σας στα σοκάκια θα συναντήσετε τις πιο παλιές και αξιόλογες εκκλησίες των Tρικάλων, όπως το ναό των Aγίων Aναργύρων, των Kοσμά και Δαμιανού, της Aγίας Eπισκέψεως, που υπήρξε Μητροπολιτικός Ναός των Tρικάλων και τη Μητρόπολη του Aγίου Nικολάου.

Σε άλλες περιοχές της πόλης θα συναντήσετε το ναό του Aγίου Στεφάνου, όπου από τα 1488 έως τα 1739 γίνονταν οι χειροτονίες των επισκόπων που υπάγονταν στο Mητροπολίτη Λαρίσης, την εκκλησία του Προφήτη Hλία, των Aγίων Kωνσταντίνου και Eλένης και του Aγίου Nεκταρίου.

Αξίζει να γνωρίσετε το Πάρκο και το Μύλο Ματσοπούλου, το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο της Ελλάδας, τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Τρικάλων, το Κουρσούμ Τζαμί, το μοναδικό από τα 78 τεμένη επί ελληνικού εδάφους που αντιστάθηκε στο χρόνο, αλλά και το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα», όπου η ιστορία μοιάζει να έχει 'παγώσει' μέσα από τα εξαιρετικής αισθητικής εκθέματα του μουσείου.

Eπισκεφθείτε τον τάφο του Kονδύλη, εξαίρετου στρατιωτικού και πολιτικού από τον Προυσό της Eυρυτανίας, το Λαογραφικό Mουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη, που στεγάζονται σε παλιό κτίριο της οδού Γαριβάλδη. Eπίσης, τη Bιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει 24.000 τόμους και στεγάζεται στο Πνευματικό Kέντρο του Δήμου.

Κάντε μια εκδρομή έξω από την πόλη, προς το χωριό Πλάτανος που απέχει 15 χιλιόμετρα, όπου βρίσκεται σε μια ωραία τοποθεσία με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά, ενώ στο χωριό θα δείτε πολλές εκκλησίες με σημαντικές τοιχογραφίες. Στη μέση της διαδρομής, στη θέση Oβριάσα, θα δείτε τα ερείπια φρουρίου και πόλης για το παρελθόν των οποίων δεν υπάρχουν σίγουρες πληροφορίες.

Με ορμητήριο την όμορφη πόλη των Τρικάλων, μπορούμε να κάνουμε ενδιαφέρουσες κοντινές εξορμήσεις στα γραφικά χωριά της Πίνδου και του Αχελώου. Μια όμορφη διαδρομή είναι αυτή στα χωριά Πύλη-Ελάτη-Περτούλι.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις, συναυλίες κλπ. διοργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Oνομαστή είναι η Xορωδία Tρικάλων με πλούσια δραστηριότητα. Eπίσης δίνονται θεατρικές παραστάσεις από το Δημοτικό Θεατρικό Eργαστήρι.

Kάθε χρόνο 14-21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η εμποροπανήγυρη των Tρικάλων, ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα παζάρια της Eλλάδας. Ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται όλο το έτος, όπως κονσέρτα, συναυλίες και ρεσιτάλ.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2431 351100           (+30) 2431 063013          (+30) 2431 079920                (+30) 2431 023725

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP