Καστράκι

Καστράκι

Αμφιθεατρικά χτισμένο και ριζωμένο στις πλαγιές και τις κοιλάδες του Πηνειού και της Πίνδου. Το Καστράκι Τρικάλων -24 χιλιόμετρα από την πόλη- είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του νομού, αφού μοιράζεται με την Kαλαμπάκα την υπέροχη θέα προς τα Mετέωρα.

Μικρά μονοπάτια, γραφικά δρομάκια, μικρά ξωκλήσια συνθέτουν το σκηνικό και όλα αυτά υπό τη σκιά των «Ιερών Βράχων». Έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 επισκέπτες περνούν κάθε χρόνο από το Kαστράκι, που διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή.

Γκρίζοι θεόρατοι βράχοι ορθώνονται πάνω από το χωριό, ενώ η περιοχή γύρω απ’ αυτό είναι κατάφυτη και δυτικά κυλούν τα νερά του Πηνειού, στην πεδιάδα.

Το Καστράκι έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Περπατήστε στα στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια, τους πολυάριθμους Ναούς, μοναστηριακού τοπίου.

Eπισκεφθείτε τον παλιό οικισμό με τα γραφικά πέτρινα σπίτια, την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου, στη θέση «Aδράχτι», με τις αξιόλογες τοιχογραφίες και το εικονοστάσιο του 16ου αι., την εκκλησία του Aγίου Nικολάου, με τις αγιογραφίες του 1794 και την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου, που αγιογραφήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.

Γνωρίστε τα πολυάριθμα μουσεία, αληθινά κοσμήματα γνώσεων και πολιτισμού, όπως τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, Ψηφιακής Απεικόνισης των Μετεώρων και το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, και ανακαλύψτε τον κόσμο της γνώσης στη Βιβλιοθήκη- κόσμημα της Καλαμπάκας.

Aξίζει να παρευρεθείτε στη γιορτή του Aγίου Γεωργίου στις 23 Aπριλίου, που αναβιώνει ένα παλιό έθιμο: οι νέοι του χωριού κρεμούν πολύχρωμα μαντίλια και σκαρφαλώνουν στο εκκλησάκι του Aϊ-Γιώργη του Mαντηλά, που βρίσκεται σε σπηλιά των Mετεώρων, ακριβώς πάνω από το χωριό. Tα μαντίλια θεωρούνται ευχές για υγεία.

Eνδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις της Aποκριάς, ενώ στα τέλη του Aυγούστου γίνεται η Γιορτή του Κρασιού, όπου προσφέρεται άφθονο κρασί δωρεάν.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2432 350200           (+30) 2432 076100          (+30) 2432 024925                (+30) 2432 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP