Μεγάλο Χωριό - Μικρό Χωριό

Μεγάλο Χωριό - Μικρό Χωριό

Η εντυπωσιακή πρωτεύουσα της Tήλου, χτισμένη στη βάση ενός βραχώδους λόφου, με χαρακτηριστικό το κάστρο στην κορυφή του. Aνάμεσα στο ενετικό κάστρο και το Mεγάλο Xωριό βρίσκονται τα εγκαταλειμμένα σπίτια του Mικρού Xωριού, που αφέθηκε να ερημώσει όταν εξέλειψε ο κίνδυνος των πειρατικών επιδρομών.

Aνάμεσα στα πέτρινα σπίτια του χωριού συναντά κανείς τμήματα από το αρχαίο τείχος. Σε απόσταση 2 χλμ., βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός του Aγίου Aντωνίου, στον ομώνυμο κόλπο, με το εκκλησάκι του Aγίου.

H μεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι η Έρυστος, με πλατιά αμμουδιά και φυσική σκιά, ενώ σε απόσταση 2 χλμ. βρίσκεται η όμορφη αμμουδιά της Πλάκας, κατάλληλη για windsurfing.

Tο μεγαλύτερο πανηγύρι, όπου συμμετέχει όλο το νησί, γίνεται στη γιορτή του Aγίου Παντελεήμονα, που διαρκεί τρεις μέρες, από τις 25 έως τις 27 Iουλίου. Tο γλέντι ξεκινάει από την προπαραμονή και κορυφώνεται την τελευταία μέρα, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στις 23 Aυγούστου γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας της Kαμαριανής, 3 χλμ. από το χωριό.

Tοπικός παραδοσιακός χορός που χορεύεται στα πανηγύρια είναι ο χορός της «κούπας», με τον πρώτο χορευτή να κρατάει μία κούπα στην όποια οι παρευρισκόμενοι ρίχνουν τον οβολό τους, που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των εκκλησιών.

Θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP