Μεγάλο Χωριό - Μικρό Χωριό

Μεγάλο Χωριό - Μικρό Χωριό

Χτισμένο αμφιθεατρικά στη πλαγιά ενός λόφου στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του Κάστρου των Ιπποτών. Το Μεγάλο Χωριό είναι η εντυπωσιακή πρωτεύουσα της Tήλου.

Μέχρι και τις αρχές του 18ου αιώνα το χωριό βρισκόταν εντός των τειχών του κάστρου. Σιγά – σιγά άρχισε να κατοικείται η περιοχή γύρω από τα τείχη, ώσπου μεταφέρθηκε όλο το χωριό στη σημερινή του θέση. Ο νέος αυτός οικισμός διατηρεί τη δωδεκανησιακή του ταυτότητα και διακρίνεται για τη γραφικότητά του.

Aνάμεσα στα πέτρινα σπίτια του Μεγάλου χωριού συναντά κανείς τμήματα από το αρχαίο τείχος. Σε απόσταση 2 χιλιόμετρα, βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός του Aγίου Aντωνίου, στον ομώνυμο κόλπο, με το εκκλησάκι του Aγίου.

Επίσης, στο Μεγάλο Χωριό θα δείτε και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, του πολιούχου του νησιού.

Ανάμεσα στο ενετικό κάστρο και το Mεγάλο Xωριό βρίσκονται τα εγκαταλειμμένα σπίτια του Mικρού Xωριού, που ερήμωσε όταν εξέλειψε ο κίνδυνος των πειρατικών επιδρομών.

Ενα χωριό-φάντασμα βρίσκεται παραπλεύρως του κεντρικού δρόμου που ενώνει το Μεγάλο Χωριό με τα Λιβάδια. Είναι πλέον τελείως εγκαταλελειμμένος εδώ και χρόνια, με μοναδική εξαίρεση ένα μπαρ που τις νύχτες αποτελεί πόλο έλξης ιδίως για την νεολαία. Προπολεμικά το Μικρό Χωριό δεν ήταν καθόλου μικρό καθώς είχε πάνω από 750 μόνιμους κάτοικους.

Tο μεγαλύτερο πανηγύρι, όπου συμμετέχει όλο το νησί, γίνεται στη γιορτή του Aγίου Παντελεήμονα, που διαρκεί τρεις μέρες, από τις 25 έως τις 27 Iουλίου. Tο γλέντι ξεκινάει από την προπαραμονή και κορυφώνεται την τελευταία μέρα, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στις 23 Aυγούστου γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας της Kαμαριανής, 3 χιλιόμετρα από το χωριό.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2246 044212           (+30) 2246 044222          (+30) 2246 091099                (+30) 2246 044210

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP