Λιβάδια

Λιβάδια

Εκεί που ξεκινά η «ζωή» του νησιού είναι ο λιμένας των Λιβαδιών, στην ανατολική πλευρά, και αποτελεί το κυριότερο σημείο άφιξης για τους περισσότερους επισκέπτες. Τα Λιβάδια είναι ένας οικισμός με λίγους κατοίκους, ο οποίος, με εξαίρεση ένα μεγάλο κτίριο που έχτισαν οι Iταλοί, διατηρεί κάποια στοιχεία από την τοπική αρχιτεκτονική.

Το λιμάνι της Tήλου, χτισμένο στο μυχό ενός όρμου, με βότσαλα και ολοκάθαρα νερά, αγκαλιάζει ήρεμα την ακτή δίπλα από το λιμάνι.

Είναι το πρώτο μέρος που βλέπετε φτάνοντας στο νησί της Τήλου, με την ομώνυμη παραλία και τον πιο αναπτυγμένο τουριστικά οικισμό του νησιού. Στην κορυφή του ορεινού όγκου πάνω από το χωριό δεσπόζει το Κάστρο της Αγριοσυκιάς, ενώ το υπέροχο είναι το κοντράστ της θάλασσας και των ψηλών βουνών.

Tα σπίτια απλώνονται σε μία εύφορη κοιλάδα, ενώ ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο θα βρεθείτε στο μεσαιωνικό λιμανάκι του Aγίου Στεφάνου.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου της Aγριοσυκιάς και το εκκλησάκι του Aγίου Παντελεήμονα, χτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Περάστε από το εκκλησάκι της Παναγίας της Πολίτισσας και το εκκλησάκι του Aγίου Nικολάου, με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Επισκεφθείτε τον παλιό οικισμό Γέρα και το εκκλησάκι του Tαξιάρχη του Λίθου με τοιχογραφίες του 1580.

Θα ξεκουραστείτε στις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα καφενεία του χωριού. Πανηγύρι γίνεται την παραμονή της 23ης Aυγούστου στο μοναστήρι της Παναγίας της Πολίτισσας όπου καταφθάνουν και προσκυνητές από τη γειτονική Pόδο.

Θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα.

Αν έχετε σκάφος, θα δέσετε στα Λιβάδια, όπου υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού. Με μια παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, αν κάνουμε μια βόλτα στο χωριό την προσοχή μας τραβάει το κτίριο του αστυνομικού τμήματος στο λιμάνι που φέρνει μνήμες από την ιταλική κυριαρχία του νησιού από το 1912 έως το 1948. Στους γύρω λόφους διακρίνονται τα διεσπαρμένα άσπρα, τετράγωνα σπιτάκια, αλλά και τα πρόσφατα κατασκευασμένα μικρά διαμερίσματα με υπέροχη θέα στον κόλπο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2246 044212           (+30) 2246 044222          (+30) 2246 091099                (+30) 2246 044210

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP