Τήλος

Τήλος

ΤΗΛΟΣ

Mικρός τόπος με άγρια φυσική ομορφιά, τραχείς ορεινοούς όγκους και εύφορες παραθαλάσσιες εκτάσεις ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές. H Τήλος είναι ένα νησί με αξιοθέατα και αρχαιολογικά μνημεία, πανέμορφες παραλίες και μονοπάτια που αξίζει να ανακαλύψετε.

Γεμάτη παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαία και βυζαντινά μνημεία, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μονοπάτια για περιπατητές.  

Eπτά κάστρα σας περιμένουν σε αυτό το νησί, για να σας διηγηθούν την ενδιαφέρουσα ιστορία τους και να σας ταξιδέψουν στο παρελθόν. Οι πεντακάθαρες ακτές, οι καταπράσινοι κάμποι και τα επιβλητικά βουνά πρωταγωνιστούν στο φυσικό του τοπίο, ενώ τα εκατό είδη πουλιών και τα αμέτρητα είδη λουλουδιών σίγουρα δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Φεύγοντας από εκεί, θα έχετε ζήσει τις διακοπές των ονείρων σας.

Η Τήλος, με περίπου 780 κατοίκους, είναι το έβδομο σε φθίνουσα κατάταξη έκτασης νησί των Δωδεκανήσων και λέγεται πως κατοικήθηκε πρώτη φορά κατά τη νεολιθική εποχή.

Όσον αφορά την ονομασία της, λέγεται ότι διατηρεί το ίδιο όνομα με αυτό που είχε και κατά την περίοδο της αρχαιότητας, καθώς η μυθολογία θέλει το νησί να παίρνει το όνομά του από τον Τήλο, μικρότερο γιο της Τελχινίδας Αλίας και του Ηλίου.

Εκεί που ξεκινά η «ζωή» του νησιού είναι ο λιμένας των Λιβαδιών, στην ανατολική πλευρά, και αποτελεί το κυριότερο σημείο άφιξης για τους περισσότερους επισκέπτες. Το χωριό Λιβάδια αγκαλιάζει ήρεμα την ακτή δίπλα από το λιμάνι.

Με μια παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, αν κάνετε μια βόλτα στο χωριό θα δείτε το κτίριο του αστυνομικού τμήματος στο λιμάνι που φέρνει μνήμες από την ιταλική κυριαρχία του νησιού από το 1912 έως το 1948. Στους γύρω λόφους διακρίνονται τα διεσπαρμένα άσπρα, τετράγωνα σπιτάκια, αλλά και τα πρόσφατα κατασκευασμένα μικρά διαμερίσματα με υπέροχη θέα στον κόλπο.

Από τα ανατολικά της Τήλου, ξεπροβάλουν τα βουνά της Τουρκίας μέσα από τα νερά του Αιγαίου. Στην κορυφή του βουνού πάνω από το χωριό δεσπόζει το εξακοσίων ετών Κάστρο της Αγιοσυκιάς.

Οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού εντοπίζονται σε φύσει οχυρή θέση, όπως η οχυρωμένη ακρόπολη στην κορυφή του λόφου του Αγίου Στεφάνου, πάνω από τον οικισμό του Μεγάλου Χωριού, ενώ εκεί θα δείτε και το σπήλαιο Χαρκαδιό, όπου ανακαλύφθηκα σκελετοί νάνων ελεφάντων που χρονολογούνται από το 4.500 π.Χ.

Επισκεφθείτε το αρχαίο νεκροταφείο του Αγίου Αντωνίου με τους απολιθωμένους ανθρώπινους σκελετούς, ενώ όσοι αγαπάτε την πεζοπορία μπορείτε να απολαύσετε τα 54 μονοπάτια που προσφέρει η Τήλος.

Θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε πεντακάθαρες ακρογιαλιές, για όλες τις προτιμήσεις. Μία από τις αγαπημένες παραλίες είναι τα Λιβάδια βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι με βότσαλα και κρυστάλλινα ζεστά νερά.

Κολυμπήστε στον Άγιο Αντώνιο, μικρή παραλία με βότσαλα, αρμυρίκια, φοίνικες και πεντακάθαρα νερά, στον Κόλπο της Πλάκας, μικρή προστατευόμενη παραλία με ψιλό βότσαλο, κρυστάλλινα νερά και λίγα αρμυρίκια για σκιά, αλλά και στην πιο δημοφιλή παραλία της Τήλου, του Ερίστου, με τη χρυσή αμμουδιά.

Άλλες παραλίες είναι τα Λεθρά, ο Θολός, η Σκάφη και ο Άγιος Στέφανος.

Για την άφιξή σας στην Τήλο υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το λιμάνι του Πειραιά και της Ρόδου, ενώ για τη διαμονή σας υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά καταλύματα στην Τήλο, κυρίως στο χωριό Λιβάδια, που είναι και το κέντρο του νησιού.

Αξίζει να δοκιμάσετε την γαστρονομία του νησιού με κορυφαία σπεσιαλιτέ το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, που προσφέρεται και σε πανηγύρια του νησιού. Δοκιμάστε, επίσης, γιαπράκια, δηλαδή ντολμαδάκια με κιμά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, χοιρινό καβουρμά, δηλαδή τσιγαριστό χοιρινό κρέας. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τους κουλουσουφάδες ή πουμπάρι (χοιρινά ή μοσχαρίσια έντερα γεμιστά με κιμά ή συκωτάκια, ρύζι και μυρωδικά, τηγανητά με βούτυρο).

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2246 044212           (+30) 2246 044222          (+30) 2246 091099                (+30) 2246 044210

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP