Σύβοτα

Σύβοτα

Η Καραϊβική της Ηπείρου, με τα ακαταμάχητα νερά. Τα Σύβοτα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός χτισμένος σ’ ένα κλειστό θαλάσσιο κόλπο που γύρω του έχουν σχηματιστεί μικρά κατάφυτα νησάκια όπως ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος, δημιουργώντας «φιόρδ».

Τα Σύβοτα βρίσκονται 25 χιλιόμετρα από την Hγουμενίτσα και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της δυτικής Eλλάδας.

Ο πανέμορφος αυτός τουριστικός οικισμός αναπτύσσεται γύρω από ένα γραφικότατο λιµανάκι, µε πλακόστρωτη προκυµαία. Οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραμίδια δημιουργούν ένα θέαμα που θα σας γαληνεύσει από µόνο του. Λίγο πιο πέρα από τον κυρίως οικισμό, θα δείτε εικόνες που –χωρίς υπερβολή- θυμίζουν Καραϊβική.

Οι πιο φημισμένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Δυο περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η ηπειρωτική Ελλάδα μοιάζει πολλές φορές με εξωτικό νησιωτικό προορισμό.

Η παραλία Μπέλα Βράκα με γαλαζοπράσινα διάφανα νερά και ροζ άμμο που σπάνια συναντάς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώνει τα Σύβοτα Θεσπρωτίας με το νησάκι Μουρτεμένο μέσω μια βυθισμένης ρηχής λωρίδας άμμου. Για να προσεγγίσεις το νησάκι περνάς κυριολεκτικά μέσα από τη θάλασσα.

Η παραλία Πισίνα είναι όνομα και πράγμα. Λευκή άμμος, βότσαλα μεγάλα και κατάλευκα νερά που μιμούνται άψογα σε χρώμα εκείνα της πισίνας. Μία από τις πιο όμορφες, αλλά λιγότερο προβεβλημένες παραλίες της χώρας μας, που βρίσκεται στο νησάκι του Μούρτου και γύρω της ξεδιπλώνονται κατάφυτα τοπία. Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων.

Κοντά στο κέντρο του οικισµού είναι η παραλία Ζάβια -µε πολύ πράσινο και αρκετά δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού-, ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο. Οι τρεις τελευταίες διαθέτουν cafés και εστιατόρια και είναι ιδανικές για οικογένειες.

Λίγο πιο έξω, προς την κατεύθυνση της Πέρδικας, υπάρχουν µια σειρά από ακρογιαλιές, από τις οποίες οι πιο δηµοφιλείς είναι η Μικρή Άµµος και η Μέγα Άµµος. Στη δεύτερη µπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ.

Παλιότερα τα Σύβοτα βρίσκονταν στη θέση του πανέμορφου χωριού Bραχωνά, το οποίο σήμερα δεν κατοικείται αλλά διασώζονται τα ερείπια και μερικές κατοικίες με δείγματα αρχιτεκτονικής του 18ου αι. – αξίζει να το επισκεφθείτε.

Tο χωριό περιστοιχίζεται από τέσσερα καταπράσινα νησάκια στα οποία μπορείτε να φτάσετε με βάρκα. Eίναι το Xοιρονήσι, ο Άγιος Nικόλαος, το Mουρτεμένο και το Mαύρο Όρος όπου το 1884 κτίστηκε μεγάλος φάρος για τη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας. Στη θαλάσσια περιοχή των Σύβοτων έγινε η σημαντική ναυμαχία μεταξύ Kερκυραίων και Kορινθίων το 433 π.X.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2665 361100           (+30) 2665 093333          (+30) 2665 023203                (+30) 2665 093075

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP