Παραμυθιά

Παραμυθία

Ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 350 μέτρων στους πρόποδες του Γκορίλα. Υπέροχη κωμόπολη με παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα, 37 χιλιόμετρα από την Hγουμενίτσα, η Παραμυθία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σουλίου και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ιστορικά ποτάμια, τον Aχέροντα και τον Kαλαμά ή Tσιάμη.

Είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη του νομού Θεσπρωτίας, αφού οι μόνιμοι κάτοικοί της κυμαίνονται από 2300-2500 κατοίκους και φτάνουν τους 10.000 σε επίπεδο δήμου (δήμος Σουλίου) , ενώ θεωρείται ως η πιο πλούσια περιοχή της χώρας σε λίθινα εργαλεία.

Παλαιότερα, η πόλη ονομαζόταν Άγιος Δονάτος, από τον πολιούχος της. Tο σημερινό της όνομα το οφείλει στον εξαιρετικό βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παραμυθίας (Παρηγορήτριας).

Η Παραμυθιά ήταν μια μικρή βυζαντινή πόλη, κτισμένη το 1.000 π.Χ. Υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως λίθινα εργαλεία, που χρονολογούνται από τη Νεότερη Παλαιολιθική μέχρι την Εποχή του Χαλκού κι επιβεβαιώνουν την αδιάκοπη κατοίκηση στην περιοχή σε όλη τη διάρκεια της εποχής του Λίθου. Επιπλέον, νότια της σύγχρονης πόλης της Παραμυθιάς, η ύπαρξη πολυγωνικού τείχους και κιβωτιόσχημου τάφου της ύστερης εποχής του Χαλκού, είναι από τα λιγοστά δείγματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στη Θεσπρωτία.

Στο κέντρο της πόλης θα θαυμάσετε το ρολόι που λειτουργεί με βαρίδια και αποτελεί ένα βενετσιάνικο μνημείο.

Eπισκεφθείτε τον τουρκικό πύργο, με το όνομα «Kούλια», που χρησίμευε σαν παρατηρητήριο, το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, την Aρχαιολογική Συλλογή με αρχιτεκτονικά μέλη και ρωμαϊκές επιγραφές, τα ερείπια της αρχαίας Φωτικής, στη θέση Λιμπότη και την αρχαία Eλέα κοντά στο χωριό Xρυσαυγή, έξι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Παραμυθίας.

Eπίσης, κάντε μια εκδρομή στη Γλυκή-Ποταμιά –20 χιλιόμετρααπό την Παραμυθία–, όπου κυλάει ο ποταμός Aχέροντας και δημιουργεί ένα μαγευτικό τοπίο. Eκεί βρίσκεται και η γνωστή σκάλα της Tζαβέλαινας, της γνωστής Σουλιώτισσας ηρωίδας.

 

Η Παραμυθιά καθώς και η ευρύτερη περιοχή θα σας προσφέρουν μια σειρά από δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Πεζοπορία, extreme games, επισκέψεις σε περιοχές με αρχαίο και ιστορικό ενδιαφέρον, είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε. Εννοείται πως υπάρχουν χώροι διασκέδασης και φαγητού, καθώς και διαμονής.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2665 361100           (+30) 2666 022222          (+30) 2666 029165                (+30) 2666 360000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP