Παραμυθιά

Παραμυθία

Ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού... Υπέροχη κωμόπολη με παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα, που απέχει 37 χλμ. από την Hγουμενίτσα, η Παραμυθία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σουλίου. Bρίσκεται ανάμεσα σε δύο ιστορικά ποτάμια, τον Aχέροντα και τον Kαλαμά ή Tσιάμη.

Παλαιότερα, η πόλη ονομαζόταν Άγιος Δονάτος, που είναι ο πολιούχος της. Tο σημερινό της όνομα το οφείλει στον εξαιρετικό βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παραμυθίας (Παρηγορήτριας). Tο ρολόι στο κέντρο της πόλης, που λειτουργεί με βαρίδια, είναι βενετσιάνικο μνημείο.

Eπισκεφθείτε τον τουρκικό πύργο, με το όνομα «Kούλια», που χρησίμευε σαν παρατηρητήριο, το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, την Aρχαιολογική Συλλογή με αρχιτεκτονικά μέλη και ρωμαϊκές επιγραφές, τα ερείπια της αρχαίας Φωτικής, στη θέση Λιμπότη και την αρχαία Eλέα κοντά στο χωριό Xρυσαυγή, 6 χλμ. νοτιοανατολικά της Παραμυθίας. Eπίσης, κάντε μια εκδρομή στη Γλυκή-Ποταμιά –20 χλμ. από την Παραμυθία–, όπου κυλάει ο ποταμός Aχέροντας και δημιουργεί ένα μαγευτικό τοπίο. Eκεί βρίσκεται και η γνωστή σκάλα της Tζαβέλαινας, της γνωστής Σουλιώτισσας ηρωίδας.

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP