Λιμενάρια

Λιμενάρια

Μια όμορφη κωμόπολη στα νοτιοδυτικά του νησιού, τα Λιμενάρια -40 χλμ. από την πρωτεύουσα- είναι ο δεύτερος σε μέγεθος οικισμός μετά τη Θάσο με μοναδική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος και το Άγιο Όρος.

Έχει μεγάλη αμμώδη παραλία -έκτασης δύο χιλιομέτρων- με φυσική σκιά από τα πεύκα, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, και μια παραλία-έκπληξη στα ανατολικά της, τα «Mεταλλεία», όπου μέσα από το πευκοδάσος ξεφυτρώνουν κτίσματα βαυαρικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.

Στο χωριό ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά σπίτια και τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου. Tο κάστρο ξαναζωντανεύει κάθε Γενάρη, στη γιορτή του Aγίου Aθανασίου –που γίνεται στο εκκλησάκι με τη θαυματουργή εικόνα–, με παραδοσιακό πανηγύρι όπου χορεύεται χορός-έκκληση στον άγιο για βροχή.

Τα Λιμενάρια άρχισαν να αναπτύσσονται βιομηχανικά, όταν ξεκίνησε η εκμετάλλευση των γειτονικών μεταλλευμάτων από τη γερμανική εταιρία Speidel μεταξύ του 1905 και 1912, καθώς τα ορυχεία ήταν πλούσια σε αποθέματα καδμίου, ένα κοινό ορυκτό από ψευδάργυρο. Το κτίριο με τα γραφεία της εταιρίας μεταλλευμάτων Spiedel ή αλλιώς «Παλατάκι» ήταν κτισμένο στην κορυφή ενός υψώματος, που βλέπει ολόκληρη την κωμόπολη κι είναι πόλος έλξης για κάθε επισκέπτη, ενώ από κάτω υπάρχει ένα παλιό ορυχείο που σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2593 350100           (+30) 2593 022500          (+30) 2593 023199                (+30) 2593 350000

Πατήστε εδώ
TOP