Γενικές συμβουλές για ταξίδια

 • Προγραμματισμός ταξιδιού εκ των προτέρων και συλλέξετε πληροφορίες για τον προορισμό.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας έτσι ώστε να γνωρίσετε από πριν τα μέρη που θα επισκεφτείτε και τις δραστηριότητες που θα κάνετε κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας. Ανακαλύψτε τις τουριστικές περιοχές, όπως αξιοθέατα, μνημεία, μουσεία, τόπους ψυχαγωγίας και εστιατόρια.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε μέρη αθλητικών δραστηριοτήτων όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση ή σκι.

Μην διστάσετε να παραλείψετε την επίσκεψη σε μέρη τα οποία έχουν άμεση σχέση με την κουλτούρα και τις συνήθειες των ντόπιων.

Δημιουργήστε μια λίστα που αντιστοιχεί στα ενδιαφέροντα σας και επισκεφτείτε τα μέρη που σας ελκύουν περισσότερο.

 • Καιρός.

Βεβαιωθείτε ότι ο ρουχισμός σας είναι κατάλληλος για τον τόπο που σκοπεύετε να επισκεφτείτε. Εάν σκοπεύετε να επισκεφτείτε ορεινό τοπίο ή μέρος με βαρύ κλίμα σιγουρευτείτε ότι θα έχετε μαζί σας τα αναγκαία ρούχα, για παράδειγμα μπουφάν, φούτερ, γάντια. Αντιθέτως εάν ταξιδέψετε σε καλοκαιρινή τοποθεσία να είστε σίγουροι ότι πρέπει να ντυθείτε ελαφρά.

 • Ασφαλίστε καλά το σπίτι και ενημέρωσε τα κοντινά άτομα για την απουσία.

Ενημερώστε τουλάχιστον ένα γνωστό σας ότι θα λείψετε για ένα διάστημα με σκοπό να προσέχει εκείνος τυχών κατοικίδια ή φυτά που έχετε στο σπίτι καθώς και την ασφάλεια του ίδιου του σπιτιού, εάν έχετε συναγερμό σιγουρέψτε ότι έχει τον κωδικό και κλειδιά.

 • Πληρώστε τους λογαριασμούς σας αν θα λείψετε για πολύ καιρό.

Εάν σκοπεύετε να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα βεβαιωθείτε ότι έχετε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις σας (π.χ. ενοίκιο, δόση δανείου κλπ.) και τους λογαριασμούς συνεπώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επιστροφή σας.

 • Μην αφήσετε φαγητό στο ψυγείο.

Αν κάτι χαλάσει στην διάρκεια του ταξιδιού σας, όταν επιστρέψετε θα πρέπει να το καθαρίσετε. Κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί σε αυτή την θέση.

 • Τακτοποιήστε το σπίτι.

Είναι ο ίδιος λόγος που πρέπει να έχετε καθαρίσει το ψυγείο. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, εάν επικρατεί χαμός δεν θα μπορείτε να βρείτε τίποτα στην επιστροφή.

 • Δημιουργήστε αντίγραφα της ταυτότητας και του διαβατηρίου σας.

Δημιουργήστε αντίγραφα της ταυτότητας και του διαβατηρίου σας, των εισιτηρίων σας και οποιουδήποτε εγγράφου που είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας. Σκανάρετε τα ή φωτογραφίστε τα και στείλτε τα με email στον εαυτό σας. Έτσι, θα τα έχετε ακόμα και αν χάσετε το κινητό σας.

 • Ξεκινήστε νωρίς από το σπίτι.

Ξεκινήστε νωρίτερα από το σπίτι σας για να κάνετε πιθανές αγορές στα μαγαζιά του αεροδρομίου καθώς μπορείτε να καθίσετε σε μια καφετέρια που έχει θέα τα αεροπλάνα κατά την απογείωση και προσγείωση.

Ενώ εάν ταξιδεύετε με πλοίο και δεν έχετε κλείσει αριθμημένες θέσεις ή καμπίνα, μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες πιθανές θέσεις.

 • Μίνι φαρμακείο.

Έχετε μαζί σας ένα μίνι βασικό φαρμακείο για να αποτρέψετε τυχών περιστατικά ανάγκης.

Συμβουλές για ταξίδι με αεροπλάνο

 • Άνετα ρούχα.

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο βεβαιωθείτε ότι φοράτε άνετα ρούχα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έτσι ώστε να διευκολυνθείτε κατά τη διάρκειά του.

 • Κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά.  Ο αέρας στην καμπίνα του αεροσκάφους είναι συνήθως λιγότερο υγρός και ενδέχεται να αισθανθείτε ξηρότητα στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό.  Είναι σημαντικό να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της πτήσης, επομένως προσπαθήστε να αποφύγετε την υπέρμετρη κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ.  Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες ώστε η επιδερμίδα σας να είναι συνεχώς ενυδατωμένη και, αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής.

 • Προτιμήστε ελαφριά γεύματα πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης

Προτιμήστε ελαφριά γεύματα πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Είναι σημαντικό να μην μπείτε στον πειρασμό να καταναλώσετε βαριές και λιπαρές τροφές ακριβώς πριν από την πτήση σας. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα ειδικά επιλεγμένα γεύματα και σνακ που σερβίρονται στο αεροσκάφος, τα οποία είναι προσεκτικά μελετημένα ώστε να μην αισθάνεστε δυσφορία κατά τη διάρκεια της πτήσης

 • Αγοράστε έξτρα βάρος.

Αν χρειαστεί να αγοράσετε έξτρα βάρος για τις αποσκευές σας, αγοράστε το online. Κατά κανόνα, κοστίζει λιγότερο.

 • Περνώντας από τον έλεγχο.

Περνώντας από τον έλεγχο στις πύλες, προτιμήστε την ουρά όπου φαίνεται να περιμένουν επιχειρηματίες και άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά. Σίγουρα προχωράει πιο γρήγορα από εκείνη με τις αποπροσανατολισμένες οικογένειες.

Συμβουλές για ταξίδι με πλοίο

 • Κοιμηθείτε καλά

Πάρε μαζί σου μία μάσκα ύπνου ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε ενώ βρίσκεστε στο πλοίο. Έτσι, θα ξυπνήσετε πιο ανανεωμένοι στον προορισμό σας και θα είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τον τόπο που θα επισκεφτείτε.

 • Διαβάστε βιβλία

Εφοδιαστείτε εγκαίρως με μυθιστορήματα ή πάρτε μαζί σας περιοδικά – ακόμη και audiobooks αν η ανάγνωση στο πλοίο σας προκαλεί ναυτία.

 • Δείτε ταινίες ή σειρές 

  Αντίστοιχα σκεφτείτε να φέρετε μαζί σας ταινίες ή σειρές για να περάσετε δημιουργικά την ώρα σας στο πλοίο. 

Συμβουλές για ταξίδι με αυτοκίνητο

 • Μην χρησιμοποιείτε πάντα τις εθνικές οδούς.

Μην χρησιμοποιείτε πάντα τις εθνικές οδούς προτιμήστε τους επαρχιακούς δρόμους, μπορεί να καθυστερήσετε λίγο παραπάνω αλλά η θέα και η μαγική διαδρομή θα σας αποζημιώσει, αφού η πλούσια βλάστηση και τα γραφικά χωριά έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την εθνική οδό.

 • Ολοκληρωμένο service.

Με δεδομένο ότι τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε είναι πάρα πολλά, επιβάλλεται να κάνετε ολοκληρωμένο τεχνικό έλεγχο στο όχημά σας πριν ξεκινήσετε.

 • Ταξίδι στα ξένα.

Στο εξωτερικό, η αστυνόμευση για τα όρια ταχύτητας είναι πολύ αυστηρή. Εννοείται ότι φοράτε πάντα ζώνη και δεν πίνετε αλκοόλ.

Στις περισσότερες χώρες τα βενζινάδικα είναι self-service. Αυτό σημαίνει ότι βάζετε μόνοι σας βενζίνη και μετά μπαίνετε στο μαγαζί για να πληρώσετε. Μην περιμένετε να βγει κάποιος, θα χάσετε την ώρα σας

Δείτε επίσης ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και τοποθεσίες.

TOP