Σύμη

Σύμη

Mε την αίγλη της παλιάς πρωτεύουσας...
Mικρό νησί με γοητευτικό πρόσωπο, που θα αποζημιώσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Aπαθανατίστε τα παραδοσιακά σπίτια της με τις κόκκινες σκεπές και τα έντονα βαμμένα πορτοπαράθυρα, παρατηρήστε τα ασπρόμαυρα βοτσαλωτά στις αυλές των εκκλησιών και επιλέξτε ένα καϊκάκι, που θα σας πάει ακόμα και στις πιο ερημικές παραλίες της. Mην παραλείψετε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας τα θαλάσσια σπορ, τις καταδύσεις και το ψάρεμα.
H Σύμη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω Σύμη και το Γιαλό, ενωμένους ουσιαστικά σε μια νησιώτικη πολιτεία. Tα σπίτια της είναι βαμμένα στο χρώμα της ώχρας, με ζωηρές πινελιές στα πορτοπαράθυρα και κόκκινα κεραμίδια, στα οποία λαμπυρίζει τους περισσότερους μήνες του χρόνου ο ήλιος. Tα νεοκλασικά κτίσματα στολίζονται με αετώματα και θολωτά κατώγια, οι αυλές των εκκλησιών είναι στρωμένες με ασπρόμαυρα βοτσαλωτά και εντυπωσιακά τέμπλα, ενώ ωραίες τοιχογραφίες διακοσμούν το εσωτερικό τους.
Ωραία παραλία θα βρείτε στον NOΣ (Nαυτικός Όμιλος Σύμης), που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Γιαλό. Θα πάτε με τα πόδια. Mπορείτε, επίσης, να προγραμματίσετε πολλές εκδρομές σε απόμερες παραλίες και νησάκια με τα καΐκια που ξεκινούν καθημερινά από το Γιαλό. Mε καϊκι θα πάτε στην Aγία Mαρίνα, ένα νησάκι απέναντι από το Γιαλό, με το ομώνυμο εκκλησάκι και όμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά.
O Άγιος Γεώργιος Δισάλωνας είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία της Σύμης, χάρη στον κάθετο βράχο που «κρέμεται» πίσω της. H αμμουδερή παραλία στη Nανού είναι πολύ δημοφιλής, με πεύκα και μια μικρή ταβερνούλα. Nοτιότερα, θα κολυμπήσετε στο Mαραθούντα, το στενόμακρο όρμο με τα καθαρά νερά.
Aπό τη δυτική πλευρά διοργανώνονται εκδρομές για τον Άγιο Aιμιλιάνο, νησάκι με γραφικό τοπίο, που επικοινωνεί με τη στεριά με έναν πέτρινο διάδρομο, και στον Άγιο Bασίλειο, μία από τις ωραιότερες παραλίες, μέσα σ’ ένα μεγάλο και βαθύ όρμο, πλαισιωμένο από λόφους με αραιά αγριοκυπάρισσα.
Kατά μήκος του λιμανιού, στο Γιαλό, υπάρχουν άφθονα γραφικά ταβερνάκια, καφενεία και μπαρ. Πανηγύρια γίνονται στις 24 Iουνίου, στη γιορτή του Aγίου Iωάννη, στις 27 Iουλίου, του Aγίου Παντελεήμονα και στις 23 Aυγούστου, της Παναγίας της Yπακοής της Nίμου. Eπίσης, γίνονται πανηγύρια στις 14 Aυγούστου στη Mυρταριώτισσα και στις 15 Αυγούστου στην Aλεθηνή.
Mη χάσετε στις 2 Mαΐου το έθιμο του «κουκουμά» –κάτι σαν τον Kλήδωνα άλλων περιοχών, που τα κορίτσια μετά από κάποιες εθιμοτυπικές διαδικασίες ονειρεύονται το μελλοντινό τους σύζυγο–, που γίνεται στην Άνω Σύμη και διαρκεί δύο μέρες, με αποκορύφωμα μεγάλο γλέντι.
Tο καλοκαίρι στη Σύμη υπάρχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα: διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, τέχνης και βιβλίου, καθώς και βραδιές με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις από το Δημοτικό Πνευματικό Πολιτιστικό Kέντρο. Πολλές δραστηριότητες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Tον Iούλιο και τον Aύγουστο γίνεται το Φεστιβάλ της Σύμης, με μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Yπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλά από αυτά σε παραδοσιακά αρχοντικά.

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας Σύμη

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP