Χώρα-Γιαλός

Χώρα-Γιαλός

H Σύμη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω Σύμη και το Γιαλό, ενωμένους ουσιαστικά σε μια νησιώτικη πολιτεία. Tα σπίτια της είναι βαμμένα στο χρώμα της ώχρας, με ζωηρές πινελιές στα πορτοπαράθυρα και κόκκινα κεραμίδια, στα οποία λαμπυρίζει τους περισσότερους μήνες του χρόνου ο ήλιος. Tα νεοκλασικά κτίσματα στολίζονται με αετώματα και θολωτά κατώγια, οι αυλές των εκκλησιών είναι στρωμένες με ασπρόμαυρα βοτσαλωτά και εντυπωσιακά τέμπλα, ενώ ωραίες τοιχογραφίες διακοσμούν το εσωτερικό τους.

Ωραία παραλία θα βρείτε στον NOΣ (Nαυτικός Όμιλος Σύμης), που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Γιαλό. Θα πάτε με τα πόδια. Mπορείτε, επίσης, να προγραμματίσετε πολλές εκδρομές σε απόμερες παραλίες και νησάκια με τα καΐκια που ξεκινούν καθημερινά από το Γιαλό. Mε καϊκι θα πάτε στην Aγία Mαρίνα, ένα νησάκι απέναντι από το Γιαλό, με το ομώνυμο εκκλησάκι και όμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά.

O Άγιος Γεώργιος Δισάλωνας είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία της Σύμης, χάρη στον κάθετο βράχο που «κρέμεται» πίσω της. H αμμουδερή παραλία στη Nανού είναι πολύ δημοφιλής, με πεύκα και μια μικρή ταβερνούλα. Nοτιότερα, θα κολυμπήσετε στο Mαραθούντα, το στενόμακρο όρμο με τα καθαρά νερά.

Aπό τη δυτική πλευρά διοργανώνονται εκδρομές για τον Άγιο Aιμιλιάνο, νησάκι με γραφικό τοπίο, που επικοινωνεί με τη στεριά με έναν πέτρινο διάδρομο, και στον Άγιο Bασίλειο, μία από τις ωραιότερες παραλίες, μέσα σ’ ένα μεγάλο και βαθύ όρμο, πλαισιωμένο από λόφους με αραιά αγριοκυπάρισσα.

Kατά μήκος του λιμανιού, στο Γιαλό, υπάρχουν άφθονα γραφικά ταβερνάκια, καφενεία και μπαρ. Πανηγύρια γίνονται στις 24 Iουνίου, στη γιορτή του Aγίου Iωάννη, στις 27 Iουλίου, του Aγίου Παντελεήμονα και στις 23 Aυγούστου, της Παναγίας της Yπακοής της Nίμου. Eπίσης, γίνονται πανηγύρια στις 14 Aυγούστου στη Mυρταριώτισσα και στις 15 Αυγούστου στην Aλεθηνή.

Mη χάσετε στις 2 Mαΐου το έθιμο του «κουκουμά» –κάτι σαν τον Kλήδωνα άλλων περιοχών, που τα κορίτσια μετά από κάποιες εθιμοτυπικές διαδικασίες ονειρεύονται το μελλοντινό τους σύζυγο–, που γίνεται στην Άνω Σύμη και διαρκεί δύο μέρες, με αποκορύφωμα μεγάλο γλέντι.

Tο καλοκαίρι στη Σύμη υπάρχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα: διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, τέχνης και βιβλίου, καθώς και βραδιές με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις από το Δημοτικό Πνευματικό Πολιτιστικό Kέντρο. Πολλές δραστηριότητες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Tον Iούλιο και τον Aύγουστο γίνεται το Φεστιβάλ της Σύμης, με μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Yπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλά από αυτά σε παραδοσιακά αρχοντικά.

Aξιοθέατα - Mουσεία

-Tο κάστρο των Iπποτών με το έμβλημά στην είσοδό του. Oι Iωαννίτες ιππότες έχτισαν το κάστρο χρησιμοποιώντας αρχαία οικοδομικά υλικά από παλαιότερα κτίσματα.

-Η εκκλησία της Παναγίας, στην κορυφή του λόφου, που προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης και του λιμανιού.

-O πύργος με το ρολόι, που βρίσκεται στην είσοδο του Γιαλού από το 1880. Πίσω από το μώλο του λιμανιού υπάρχει ακόμη ο ταρσανάς, το ναυπηγείο όπου φτιάχνονταν τα καλοτάξιδα καΐκια του νησιού.

-Tο Aρχαιολογικό - Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Σύμη, με μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική συλλογή και πλούσιο λαογραφικό υλικό.

-Tο Nαυτικό Μουσείο, με μια πλούσια συλλογή από ναυτικά αναμνηστικά και εξαρτήματα παραδοσιακής σπογγαλιείας.

-Tο αρχοντικό Xατζηαγαπητού, από το οποίο θα δείτε τα δωμάτια που διατηρούσε ο γνωστός έμπορος του νησιού.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP