Ασπούς

Ασπούς

Ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός Ασπούς βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Σκύρου. Απέχει 6 χλμ. από τη Λιναριά και 5 χλμ. από τη Χώρα. Είναι ένας αραιοκατοικήμενος οικισμός που διαθέτει μια πανέμορφη και μεγάλη σε έκταση αμμουδιά. Δεν ανήκει στις πολυσύχναστες παραλίες, οπότε θα απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς πολλούς θορύβους και ενοχλήσεις. Τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, συνδυάζονται με το πράσινο του βουνού και με τα κατάλευκα σπιτάκια του χωριού δημιουργούν μια υπέροχη εικόνα.

Το όνομα προέρχεται από την παλιότερη ύπαρξη δύο μικρών ποταμών που ονομάζονταν Ασωποί ποταμοί και οι εκβολές τους βρισκόταν στην ομώνυμη παραλία.

Κοντά στην παραλία βρίσκεται και ο όρμος Αχίλλι, από τον οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία ξεκίνησε ο Αχιλλέας με προορισμό την Τροία. Σήμερα ο όρμος φιλοξενεί πολύχρωμες ψαρόβαρκες, ενώ ξεχωρίζει το κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

Στις Ασπούς βρίσκεται και ένα εργαστήρι κεραμικής που συνεχίζει στο πείσμα των καιρών να παράγει κεραμικά διαφόρων χρήσεων, με τα παραδοσιακά σχέδια της Σκύρου, που αιώνες τώρα έχουν χαρακτηρίσει την τέχνη της.

Στη κορυφή του βουνού βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην απόμακρη απομόνωση του βουνού, η πανοραμική θέα είναι πραγματικά μαγευτική, ενώ η ματιά ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Στις 20 Ιουλίου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο πανηγύρι παραμονή της γιορτής του Αγίου και συγκεντρώνει όλους τους κατοίκους του νησιού.

Από τις Ασπούς αν κατευθυνθείτε βόρεια, μετά από μερικά χιλιόμετρα θα φτάσετε στη Χώρα, ή αν κατηφορίσετε από τη Χώρα, τότε θα φτάσετε στα Μαγαζιά και το Μώλο.

'Ενα όμορφο και ήσυχο χωριό, ιδανικό για ξεκούραση και ηρεμία.

Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22220-91206           (+30) 22220 91274          (+30) 22240-26199                (+30) 2222092222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP