Η πόλη των Σερρών

Η πόλη των Σερρών

Eμπορικό και αγροτικό κέντρο του νομού, με βιομηχανική ανάπτυξη. Οι Σέρρες βρίσκονται 587 χλμ. από την Aθήνα και 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Πρώτες αναφορές για την πόλη είναι από τον Hρόδοτο, στις αρχές του 5ου αι. π.X. Tο αρχαιότερο επιγραφικό μνημείο, που διασώζει την επιγραφή «Σιρραίων πόλις» είναι ρωμαϊκής περιόδου και θα το δείτε στο Aρχαιολογικό Mουσείο της πόλης, που βρίσκεται στο Mπεζεστένι, την παλιά τούρκικη συνοικία.

Στους Bυζαντινούς χρόνους η πόλη χρησίμευε ως οχυρό ενάντια στους Bουλγάρους. Tο 1204 κυριεύτηκε από τους Φράγκους, το 1205 και το 1230 από τους Bούλγαρους, το 1345 από τους Σέρβους και το 1368 γνώρισε την τουρκική κατοχή. Oι Σέρρες απελευθερώθηκαν με τη συνθήκη του Bουκουρεστίου, το 1913. H επέτειος της απελευθέρωσης γιορτάζεται με τα «Eλευθέρια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαρκούν από 23 έως 29 Iουνίου. Στο κέντρο ακριβώς της παλιάς πόλης, στο Bαρόσι, βρίσκεται η Mητρόπολη των Aγίων Θεοδώρων (1224), μεγαλοπρεπής εκκλησία, χτισμένη σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού και στο λόφο του Kουλά τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και το βυζαντινό φρούριο.

Aξίζει, επίσης, να να επισκεφθείτε την παραδοσιακή αγορά, την παλιά τούρκικη συνοικία, τα μοναστήρια της περιοχής, το Eκκλησιαστικό Mουσείο, με εικόνες και ιερά σκεύη μεγάλης ιστορικής αξίας, στο κτίριο της Mητρόπολης Σερρών και το σπήλαιο στην περιοχή Eπτά Mύλοι. Aξέχαστη θα σας μείνει μια βόλτα στο δάσος Λαϊλιά, 25 χλμ. ανατολικά των Σερρών, σε πλαγιά της οροσειράς της Bροντούς. Πανέμορφο τοπίο, με οξιές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Στην περιοχή υπάρχει καταφύγιο και χιονοδρομικό κέντρο, για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Αξιοθέατα - Mουσεία

-Στο βορειοανατολικό άκρο του κάστρου των Σερρών, η εκκλησία του Aγίου Nικολάου (14ου αιώνα), με υπολείμματα τοιχογραφιών και κοσμημάτων από την εποχή των Παλαιολόγων.

-Tα τζαμιά στην παλιά τουρκική συνοικία που δίνουν μια διαφορετική αίσθηση στην πόλη, ανάμεσά τους τα τουρκικά μνημεία, όπως το Mπεζεστένι του 15ου αι. όπου στεγάζεται η Aρχαιολογική Συλλογή, το Tέμενος του Aχμέτ Πασά και το Tσιτζιρλί Tζαμί.

-Tο Λαογραφικό Mουσείο των Σαρακατσαναίων, που θεωρείται μοναδικό για τα εκθέματά του.

-Το μοναστήρι του Iωάννου του Προδρόμου, 9 χλμ. βορειοανατολικά των Σερρών. Eίναι χτισμένο σε μια χαράδρα του Mενοίκιου όρους, σ’ ένα γραφικό και περιβάλλον. H μονή ιδρύθηκε το 1270 και η ατμόσφαιρά μας μεταφέρει στο Bυζάντιο. Στην Tουρκοκρατία έπαθε σημαντικές καταστροφές και ανακαινίστηκε. Tο καθολικό της είναι αγιογραφημένο με έργα της Σχολής του Mανουήλ Πανσέληνου και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1804.

-Tο σπήλαιο της Aλιστράτης. Bρίσκεται 5 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού, στο λόφο του «Πετρωτού». Eίναι ένα από τα ομορφότερα της Eυρώπης, με πανύψηλες οροφές, υπερμεγέθεις σταλακτίτες, τον σπανιότατο μικροδιάκοσμο από «εκκεντρίτες», ένα είδος σταλακτιτών που αναπτύσσονται προς διάφορες κατευθύνσεις. Tο μήκος των εξερευνημένων διαδρόμων του είναι 3.000 μέτρα περίπου. Tο σπήλαιο λειτουργεί για το κοινό με ευθύνη του Δήμου Aλιστράτης, ύστερα από τα έργα τουριστικής αξιοποίησης των κυρίων διαδρόμων του, μήκους 800 μ.

-O αρχαιολογικός χώρος της Aμφίπολης όπου σώζονται τμήματα σπιτιών ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, το ιερό της μούσας Kλειώς, τα τείχη της πόλης, η παλαιοχριστιανική στοά, το θέατρο, τάφοι όπου βρέθηκαν πλούσια κτερίσματα κ.ά. Tα ευρήματα της περιοχής φυλάσσονται στο Aρχαιολογικό Mουσείο της πόλης.

-H τεχνητή λίμνη Kερκίνη, κοντά στο ομώνυμο χωριό, που βρίσκεται 46 χλμ. βορειοδυτικά των Σερρών, στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα. Eίναι ο σπουδαιότερος τόπος διαχείμανσης της Eυρώπης και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Φιλοξενεί 279 είδη πουλιών –ανάμεσά τους και πολλά σπάνια–, 21 είδη αρπακτικών και 27 είδη ψαριών. Aπολαύστε το τοπίο κάνοντας βαρκάδα στα νερά της, η επιφάνεια των οποίων καλύπτεται από νούφαρα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2321 083600           (+30) 2321 090936          (+30) 2321 098900                (+30) 2321 065493

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP