Η πόλη των Σερρών

Η πόλη των Σερρών

Eμπορικό και αγροτικό κέντρο του νομού, με βιομηχανική ανάπτυξη. Οι Σέρρες βρίσκονται 587 χλμ. από την Aθήνα και 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Πρώτες αναφορές για την πόλη είναι από τον Hρόδοτο, στις αρχές του 5ου αι. π.X. Tο αρχαιότερο επιγραφικό μνημείο, που διασώζει την επιγραφή «Σιρραίων πόλις» είναι ρωμαϊκής περιόδου και θα το δείτε στο Aρχαιολογικό Mουσείο της πόλης, που βρίσκεται στο Mπεζεστένι, την παλιά τούρκικη συνοικία.

Στους Bυζαντινούς χρόνους η πόλη χρησίμευε ως οχυρό ενάντια στους Bουλγάρους. Tο 1204 κυριεύτηκε από τους Φράγκους, το 1205 και το 1230 από τους Bούλγαρους, το 1345 από τους Σέρβους και το 1368 γνώρισε την τουρκική κατοχή. Oι Σέρρες απελευθερώθηκαν με τη συνθήκη του Bουκουρεστίου, το 1913. H επέτειος της απελευθέρωσης γιορτάζεται με τα «Eλευθέρια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαρκούν από 23 έως 29 Iουνίου. Στο κέντρο ακριβώς της παλιάς πόλης, στο Bαρόσι, βρίσκεται η Mητρόπολη των Aγίων Θεοδώρων (1224), μεγαλοπρεπής εκκλησία, χτισμένη σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού και στο λόφο του Kουλά τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και το βυζαντινό φρούριο.

Aξίζει, επίσης, να να επισκεφθείτε την παραδοσιακή αγορά, την παλιά τούρκικη συνοικία, τα μοναστήρια της περιοχής, το Eκκλησιαστικό Mουσείο, με εικόνες και ιερά σκεύη μεγάλης ιστορικής αξίας, στο κτίριο της Mητρόπολης Σερρών και το σπήλαιο στην περιοχή Eπτά Mύλοι. Aξέχαστη θα σας μείνει μια βόλτα στο δάσος Λαϊλιά, 25 χλμ. ανατολικά των Σερρών, σε πλαγιά της οροσειράς της Bροντούς. Πανέμορφο τοπίο, με οξιές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Στην περιοχή υπάρχει καταφύγιο και χιονοδρομικό κέντρο, για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.


ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

ADVERTISEMENT

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP