Βουρλιώτες

Βουρλιώτες

Xτισμένο σε προνομιακή θέση τριγυρισμένο από πυκνή βλάστηση και αμπέλια, το χωριό σκαρφαλώνει στις πλαγιές του βουνού Άμπελος. Οι Βουρλιώτες βρίσκονται 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας και οι πρώτοι του κάτοικοι ήρθαν από τα Bούρλα της Mικράς Aσίας, τις αρχαίες Kλαζομενές.

Θα συναντήσετε τα σπιτάκια του χωριού, όμορφα κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο με χρωματιστά πορτοπαράθυρα και ασβεστωμένες αυλές, ενώ θα γνωρίσετε και τους ζεστούς κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια της αμπέλου και μπορείτε να μάθετε τα μυστικά της από αυτούς.

Το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως οικισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, καθώς διατηρεί στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Λίγο έξω από τους Βουρλιώτες θα συναντήσετε το μοναστήρι της Παναγιάς του Βροντά που θεωρείται το παλαιότερο της Σάμου.

Αξίζει να επισκεφθείτε το βυζαντινό εκκλησάκι του Aγίου Iωάννη, όπως και το κάστρο της Λουλούδας δε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται και το το μοναστήρι της Παναγιάς της Bροντιανής στα δύο χιλιόμετρα, του οποίου οι βυζαντινές εικόνες και το τέμπλο είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα, και σώζονται τάφοι 3ου-4ου αι. μ.X.

Ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή μέσα από το κατάφυτο βουνό, σε πέντε χιλιόμετρα από το μοναστήρι θα συναντήσετε το κάστρο του Λαζάρου και τα λείψανα μεσαιωνικού οικισμού. Απολαύστε περιπάτους στις πευκόφυτες πλαγιές γύρω από το χωριό και ξεκουραστείτε στην Πηγή του Πνάκα (δύο χιλιόμετρα δυτικά), σε μια θαυμάσια τοποθεσία γεμάτη πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Επίσης, στο χωριό διοργανώνονται τα πανηγύρια είναι της Αγίας Μαρίνας στις 16-17 Ιουλίου και της Παναγίας της Βροντιανής στις 7-8 Σεπτεμβρίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2273 350101           (+30) 2273 087310          (+30) 2273 035199                (+30) 2273 032222

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP