Πύργος

Πύργος

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σάμου. Το χωριό Πύργος είναι χτισμένο στους νότιο-δυτικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης) -στο κέντρο του νησιού- και σε δροσερό και ευχάριστο περιβάλλον, δίπλα στο ποτάμι Αμφίλησος.

Το χωριό είχε γνωρίσει μεγάλη οικονομική άνθηση λόγω της μεγάλης γεωργικής παραγωγής κυρίως σε μέλι, λάδι, κρασί και ξυλεία, μαύρης πεύκης, αλλά και την νευραλγική θέσης που διαθέτει αφού βρίσκεται στο κέντρο της νότιας Σάμου και εξυπηρετεί τα γύρω χωριά.

Λόγω των πολλών τρεχούμενων νερών στην περιοχή του χωριού, υπήρχαν πολλοί νερόμυλοι, από τούς οποίους ορισμένοι έχουν συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα  ανάπλασης. Ένας από αυτούς βρίσκονται μέσα στο χωριό, αλλά είναι ερειπωμένος.

Μια βόλτα στο κέντρο του χωριού θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε τα γραφικά πέτρινα διώροφα σπίτια με «σαχνίσι» -κλειστό μπαλκόνι χτισμένο με ελαφρά υλικά- και εξωτερικές σκάλες, στολισμένες με λουλούδια.

Η ονομασία του προέρχεται από τους πρώτους οικιστές του χωριού που έφτασαν στην περιοχή το 1715 από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα την Ήλιδα, κοντά στον Πύργο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2273 350101           (+30) 2273 087310          (+30) 2273 035199                (+30) 2273 032222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP