Ένα μικροσκοπικό νησάκι νότια της Σάμου. . Η Σαμιοπούλα είναι ένα νησάκι που θα το βρεις σε μέγεθος «τσέπης» σε απόσταση 0,5 μίλι από τη «μαμά» Σάμο.
Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πυθαγορείου και είναι η μεγαλύτερη από τις νησίδες που περιβάλλουν τη Σάμο με μέγιστο μήκος περίπου 2,15 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος περίπου 0,7 χιλιόμετρα και με μέγιστο υψόμετρο 820 μέτρα.
Η Σαμιοπούλα διαθέτει έναν ομώνυμο οικισμό, ο οποίος το 1971 αριθμούσε 7 κατοίκους και το 1981 σε μόλις 5 κατοίκους, όμως πλέον το νησί είναι ακατοίκητο.
Η κύρια παραλία του νησιού, η Ψαλίδα, είναι ένας προφυλαγμένος κόλπος με λεπτή, λευκή άμμο και γαλήνια θάλασσα, που γεμίζει συχνά επισκέπτες. Διαθέτει μόνο μερικές ομπρέλες και… τίποτα άλλο. Ιστιοπλοϊκά και μικρά σκάφη συνήθως αγκυροβολούν στο μικρό κολπίσκο του Κατσακά που προστατεύει από τους επικρατέστερους βορειοδυτικούς ανέμους.
Η Σαμιοπούλα διαθέτει ένα γραφικό ταβερνάκι και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Τα λιγοστά κτίσματα στο νησί περιλαμβάνουν τα εξωκκλήσια της Αγίας Πελαγίας και της Αναλήψεως του Σωτήρος, μία μικρή ταβέρνα, καταλύματα και αποθήκες. Το νησί έχει ηλεκτρική και τηλεφωνική σύνδεση με τη Σάμο μέσω υποβρυχίων αγωγών. Φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια. Στο νησί διατηρούνται δεξαμενές (στέρνες) για τη συλλογή και συντήρηση βρόχινου νερού.
Το υπέδαφος είναι ως επί το πλείστον βραχώδες και τα δέντρα είναι λιγοστά, αλλά υπάρχει πλούσια άγρια βλάστηση από θάμνους, πουρνάρια και αγριολούλουδα. Τα αγριοκάτσικα υπεραριθμούν κατά πολύ τους λίγους κατοίκους αλλά και τους θερινούς επισκέπτες το καλοκαίρι.
Κατά τη θερινή (τουριστική) περίοδο η νησίδα συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια πλοιαρίων (καϊκιών) από τα λιμάνια του Πυθαγορείου και Μαραθοκάμπου. Συγκεκριμένα εκτελούν το δρομολόγιο Tσόπελα - Kακόρεμα - Σαμιοπούλα.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δημαρχείο: Αστυνομικό Κέντρο: Πυροσβεστικό Κέντρο: Κέντρο Υγείας:
(+30) 2273 350101 (+30) 2273 087310 (+30) 2273 035199 (+30) 2273 032222