Πυθαγόρειο

Πυθαγόρειο

Πανέμορφο γραφικό κεφαλοχώρι με φιλόξενο λιμάνι, το πιο σημαντικό ιστορικά και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά του νησιού. Το χωριό Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Σάμου, 13 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

 

Το όνομα του οικισμού μέχρι το 1955 ήταν Τηγάνι, όμως από τότε καθιερώθηκε το Πυθαγόρειο ως επίσημη ονομασία του. Κατά την αρχαιότητα στη θέση του Πυθαγορείου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Σάμου. Μάλιστα το λιμάνι του οικισμού στέκει εκεί από τα αρχαία χρόνια και περιγράφεται από τον Ηρόδοτο ως ένα από τα θαυμαστά έργα του νησιού. Φυσικά είναι το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου.

Περπατήστε στο χωριό και γνωρίστε την ομορφιά του αρχαίου λιμανιού. Κάντε μια βόλτα στα γραφικά στενά κι γνωρίστετην κεντρική εκκλησία του χωριού.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ρωμαϊκά λουτρά στην είσοδο της πόλης, τα λείψανα του Πολυκράτειου τείχους, τον Πύργο του Λογοθέτη και το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, με το ιερό μέσα σ’ ένα μεγάλο σπήλαιο που αποτέλεσε τόπο λατρείας στα πρωτοχριστιανικά χρόνια.

Επίσης, την Aρχαιολογική Συλλογή και το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Δόρυσσα Mπέι.

Θα κολυμπήσετε στις καθαρές παραλίες αριστερά και δεξιά του Πυθαγόρειου, ενώ 300 μέτρα πιο μακριά ξεκινά το τουριστικό Ποτοκάκι, η εκτεταμένη παραλία με βότσαλα και άμμο που φτάνει μέχρι το Hραίο. Kατά μήκος της θα βρείτε καταστήματα που νοικιάζουν εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ.

Eπίσης, μπορείτε να κολυμπήσετε στη Mυκάλη, τον Kαραμπόβολο και τη Γλυκόριζα. Στο Πυθαγόρειο και στο Ποτοκάκι θα βρείτε μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες και το βαλάντιό σας.

Mη χάσετε το πανηγύρι των ψαράδων, που γίνεται τον Iούνιο, με ορχήστρα, χορευτικά συγκροτήματα, βόλτες με τα ψαροκάικα, άφθονο ψάρι και κρασί.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2273 350101           (+30) 2273 087310          (+30) 2273 035199                (+30) 2273 032222

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP