Μυτιληνιοί

Μυτιλινιοί

Καταπράσινο κεφαλοχώρι, χτισμένο σε εύφορη κοιλάδα, 12 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι Mυτιληνιοί της Σάμου είναι μια περιοχή με έντονο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, αφού εδώ οι έρευνες έφεραν στο φως απολιθώματα ζώων που έζησαν πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια. Tα περισσότερα από τα ευρήματα στεγάζονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του χωριού.

Στο νησί βρέθηκαν και ερείπια κυκλώπειων τειχών άμυνας, καθώς και πολλά άλλα ευρήματα της αρχαιότητας, τα οποία προδίδουν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από τους αρχαίους χρόνους.

Οι Μυτιληνιοί βρίσκονται στο κέντρο του νησιού, στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης) και είναι το τέταρτο πιο πυκνοκατοικημένο χωριό του νησιού.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από τους πρώτους οικιστές του χωριού οι οποίοι καταγόταν από τη Μυτιλήνη (ή Λέσβο), οι Μυτιληνιοί, όπως τούς αποκαλούσαν οι άλλοι κάτοικοι της Σάμου, και τελικά επικράτησε ως ονομασία του χωριού.

Κάντε μια βόλτα στα δρομάκια του χωριού, όπου πολλά ξεκινούν από την κεντρική πλατεία, και θα σας οδηγήσουν στα γραφικά σπίτια του χωριού και τις πανέμορφες εκκλησίες που χτίστηκαν στις αρχές του 17ου αιώνα, όπως οι Άγιοι Απόστολοι και Άγιος Νικόλαος, αλλά και η Αγία Ματρόνα, με την άριστη βοτσαλωτή αυλή καθώς η «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» (Παναγιά) με το μαρμάρινο γλυπτό τέμπλο.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, καθώς και τις εκκλησίες του Xριστού και των Aγίων Πάντων, με πολύ ενδιαφέρουσες παλιές εικόνες και υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και το μοναστήρι της Aγίας Tριάδας (1824).

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2273 350101           (+30) 2273 087310          (+30) 2273 035199                (+30) 2273 032222

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP