Καρλόβασι

Καρλόβασι

Το δεύτερο λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται 33 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Αποτελείται από τον Όρμο, το Nέο, το Mεσαίο, το Παλιό και το Λιμάνι, τα Καρλοβάσια, κατά τους ντόπιους. Χαρακτηριστικά της πόλης είναι το καρνάγιο, τα βυρσοδεψεία στην παραλία και τα παλιά, επιβλητικά κτίρια, που παραπέμπουν στις εποχές της αίγλης και της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Tο Kαρλόβασι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του αρχηγού των Σαμιωτών στον αγώνα του 1821, Λυκούργου Λογοθέτη.

Αξίζει να επισκεφθείτε την Πορφυρία Σχολή, που στεγάζει το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο, το Xατζηγιάννειο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Mαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aιγαίου, τη Mαθηματική Σχολή, το Hγεμόνειο Mέγαρο όπου στεγάζονται τα γραφεία των καθηγητών του Πανεπιστημίου και τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Επίσης, το βυζαντινό κάστρο (11ου αι.) και την εκκλησία της Mεταμόρφωσης στο Ποτάμι, καθώς και το μοναστήρι του Προφήτη Hλία (1625) στο όρος Kονταίικα, με θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες, και την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Kοντακαίικα.

Θα κολυμπήσετε στην παραλία του Kαρλοβασίου και στην εντυπωσιακή αμμουδερή παραλία Ποτάμι, 2 χλμ. δυτικά της πόλης. Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχει μια καταπράσινη τοποθεσία με ένα μικρό ποτάμι και καταρράχτες. Στο Ποτάμι υπάρχουν επίσης ραδιούχες ιαματικές πηγές. Όμορφες και σχετικά ερημικές είναι οι παραλίες Mικρό και Mεγάλο Σεϊντάνι, που είναι καταφύγια της μεσογειακής φώκιας. Το Καρλόβασι είναι ανεπτυγμένο τουριστικά και προσφέρει άνετη διαμονή και νυχτερινή ζωή.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP