Ηραίο

Ηραίο

Η «πατρίδα» της Ήρας, ένα παραθαλάσσιος οικισμός στα νότια της Σάμου. Το Ηραίο είναι ψαροχώρι με μικρό αλιευτικό στόλο και έχει γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, με οργανωμένη πλαζ, ξενοδοχεία και αρκετά καταστήματα.

Η περιοχή του Ηραίου ήταν αρχαιότατος τόπος θρησκευτικής λατρείας, καθώς κοντά στο χωριό βρίσκεται ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος μεγάλου αρχαίου ιερού, αφιερωμένου στη θεά Ήρα. Στα ερείπια έχουν αναγνωριστεί κατάλοιπα από τουλάχιστον τέσσερις ναούς της Ήρας, ενώ ο Ηρόδοτος παραδίδει ότι το Ηραίο στη Σάμο ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα. Είναι δίπτερος ιωνικού ρυθμού, με 155 γιγάντιες κολώνες.

Από τα αναθήματα που έχουν βρεθεί και παρουσιάζονται στο μουσείο του Βαθέως, φαίνεται ότι η θρησκευτική επιρροή του ναού απλωνόταν σε όλη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, μέχρι και την Αίγυπτο, συγκρίσιμη με την επιρροή του Μαντείου των Δελφών.

Μέρος του συμπλέγματος του ναού είναι και η Ιερά Οδός, στρωμένη με πέτρα, η οποία οδηγούσε στην πρωτεύουσα της Σάμου (το σημερινό Πυθαγόρειο).

Υπάρχουν με 2 οργανωμένες  πλαζ μέσα στο χωριό με ξαπλώστρες και ομπρέλες και μία μεγάλη παραλία στο δυτικό άκρο του χωριού, οργανωμένη και αρκετά ήσυχη. Στο ανατολικό άκρο του χωριού και κάτω ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Ήρας, ξεκινάει η  παραλία Ποτοκάκι, η μεγαλύτερη του νησιού κ μια από τις μεγαλύτερες του Βορείου Αιγαίου με μήκος 2 χλμ, που φτάνει μέχρι το Πυθαγόρειο. 

Με καραβάκια από το χωριό μπορείτε να ανακαλύψετε κι άλλες παραλίες όπως το Κακόρεμα και Κυριακού ή να επισκεφθείτε το νησάκι Σαμιοπούλα, ενώ από την  παραλία Ποτοκάκι, κάτω από τον ναό της Ήρας,  ξεκινάει ποδηλατόδρομος που φτάνει μέχρι την άκρη της παραλίας, κοντά στο Πυθαγόρειο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2273 350101           (+30) 2273 087310          (+30) 2273 035199                (+30) 2273 032222

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP