Σάμος

Σάμος

Το νησί της Ήρας και του Πυθαγόρα, της ιστορίας και της φυσικής ομορφιάς. Η Σάμος συνδυάζει το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού, το χρυσαφί της άμμου και το πορτοκαλί του ήλιου που δύει.

Σε αυτό το καταπράσινο νησί στην άκρη του Αιγαίου ανάμεσα σε πευκοδάση και ελαιώνες, σε εκτάσεις με εσπεριδοειδή και εύφορους αμπελώνες, θα ανακαλύψετε μύθους και ιστορικές αλήθειες.

Η Σάμος με πρωτεύουσα το Κάτω Βαθύ ή Σάμος και με πάνω από 30000 ακτοίκους, διαθέτει τρία λιμάνια που είναι και οι βασικοί οικισμοί, όπως το Βαθύ στα βορειοανατολικά, το Καρλόβασι στα βορειοδυτικά και το Πυθαγόρειο στα νοτιοανατολικά.

Το νησί της Σάμου είναι γεμάτο υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακά αξιοθέατα και αρχαιολογικά μνημεία. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ξεκούραστες διακοπές και προσφέρει τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες, όπως βόλτες στη φύση, αναρρίχηση και πεζοπορία.

Βολτάρετε στον παραδοσιακό οικισμό της Σάμου, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, με τα στενά δρομάκια, τα αμέτρητα διώροφα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες. Η πόλη της Σάμου εκτείνεται κατά μήκος της θάλασσας και μαζί με το Βαθύ σχηματίζουν πια μια ενιαία πόλη με μεγάλη ιστορία.

Επισκεφθείτε τα ερείπια από το Πολυκράτειο Τείχος, το Αρχαίο Θέατρο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ευπαλίνειο όρυγμα και φυσικά το περίφημο Ηραίον. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους ναούς της εποχής που είχε δικαίωμα παροχής ασύλου.

Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Πυθαγόρα -στους πρόποδες του όρους Κερκετέα- που σύμφωνα με το μύθο, εδώ κατέφυγε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας για να κρυφτεί από την καταδίωξη του Τυράννου Πολυκράτη. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή της ιστορίας, σύμφωνα με την οποία ο Πυθαγόρας χρησιμοποιούσε τη σπηλιά ως ερημητήριο, για να συλλογίζεται απερίσπαστος τα φιλοσοφικά ζητήματα. 320 σκαλοπάτια οδηγούν στην είσοδο του Σπηλαίου, με την θέα να είναι εκπληκτική.

Απολαύστε τις ομορφιές του νησιού με επίσκεψη στον Βιότοπο της Αλύκης, Γενοβέζικο κάστρο στο Ποτάμι, τους Αρχαιολογικούς Χώρους Θερμών και Κάστρου Πυθαγορείου, Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου το Μουσείο Πυθαγορείου, την Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα, τη Μονή Μεγάλης Παναγίας και πολλά άλλα ιστορικά μνημεία.

Γνωρίστε τις παραλίες με άμμο ή βότσαλα, οργανωμένες ή πιο απομονωμένες και με πεντακάθαρα νερά. Απολαύστε το μπάνιο σας στην μικρή απάνεμη παραλία Ψιλή Άμμο, στην Μυκάλη, το Λιβαδάκι, τον Μπάλο, το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι και σε άλλες όπως Τσαμαδού, Ποτάμι, Τσαμπού.

Αξίζει να γνωρίσετε τα γραφικά χωριά, χτισμένα σε καταπράσινες πλαγιές. Ο ορεινός όγκος του Κερκετέα και η περιοχή από το Ποτάμι μέχρι το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι σχηματίζουν ένα τεράστιο φυσικό «πάρκο», ιδανικό τόπο διακοπών για όσους αγαπούν τη φύση και την πεζοπορία.

Στην Σάμο παράγονται εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή και το διάσημο σαμιώτικο κρασί. Γευτείτε συνταγές όπως Καμπούνια, Μπουρέκια, Γιαπράκια, Κεσκέκι, Ξεροτήγανα, Μουσταλευριά, Κατάδες, Ταχινόπιτα και Σταρόζουμο.

Στο νησί μπορείτε να φτάσετε μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος», αλλά και ακτοπλοϊκώς με τακτικά δρομολόγια από τον Πειραιά προς Καρλόβασι και Βαθύ ,αλά και από το λιμάνι της Καβάλας.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιάς - Καρλόβασι εξυπηρετείται 5-6 φορές την εβδομάδα με διάρκεια ταξιδιού από 7 έως 10 ώρες, ενώ το δρομολόγιο Πειραιάς - Βαθύ εκτελείται 2-3 φορές την βδομάδα και η διαδρομή κρατάει γύρω στις 10 ώρες. Όσον αφορά το λιμάνι της Καβάλας, δρομολόγια πραγματοποιούνται κάθε 2-3 φορές την εβδομάδα προς το λιμάνι Βαθύ με διάρκεια ταξιδιού από 13 έως 18 ώρες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2273 350101           (+30) 2273 087310          (+30) 2273 035199                (+30) 2273 032222

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας στην Σάμο

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP