Χώρα

Χώρα

Πρωτεύουσα της Σάμου στα μεσαιωνικά χρόνια. Η Χώρα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με παλιά σπίτια και στενά σοκάκια 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Βαθύ.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Aγίας Παρασκευής, αλλά και να ανηφορήσετε προς το παρεκκλήσι του προφήτη Ηλία, στο βόρειο μέρος, όπου είναι το οστεοφυλάκιο του χωριού. Από εδώ θα απολαύσετε μια μαγευτική θέα προς τον κάμπο της Χώρας και το αεροδρόμιο, το Ποτοκάκι, το Πυθαγόρειο, τον Ηραίτη κόλπο ως και το αρχαϊκό ιερό της θεάς Ήρας, την λεγάμενη Κολώνα λόγω του μοναδικού κίονα του αρχαίου ναού που σώζεται ακόμη στη θέση του.

Η Χώρα χτίστηκε μετά την επαναπύκνωση του πληθυσμού της Σάμου, στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα, και ήταν η πρωτεύουσα του νησιού για πάνω από 250 χρόνια.

Επισκεφθείτε το ναό του αγίου Δημητρίου, τον αρχαιότερο ενοριακό ναό της Σάμου, ενώ για κολύμπι θα πάτε στις παραλίες Ποτοκάκι και στον Πόρο.

Στη Χώρα θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά καφενεία και γραφικά ταβερνάκια, τα οποία είναι ιδανικά για τους λάτρεις της ησυχίας και της απομόνωσης.

Mεγάλο πανηγύρι με τοπικά τραγούδια και χορούς γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας, και στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2273 350101           (+30) 2273 087310          (+30) 2273 035199                (+30) 2273 032222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP