Λίνδος

Λίνδος

Ο πιο γραφικός οικισμός της Ρόδου γοητεύει με τα στενά δρομάκια, τα αρχοντικά με τις βαριές εξώθυρες, με τα οικόσημα και τα σκαλοπάτια που δημιουργούν την αίσθηση ενός μικρού λαβύρινθου. Η Λίνδος, 46 χιλιόμετρα από τη Χώρα, είναι ίσως το πιο όμορφο ίσως χωριό.

Mικρό γραφικό χωριό που αποτελεί σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών της αρχαιότητας, καθώς στο κέντρο του υψώνεται ο βράχος με την ακρόπολη, όπου χρησίμευε σαν φρούριο τόσο στην αρχαία όσο και στην Βυζαντινή, την εποχή των Ιπποτών και την Οθωμανική περίοδο. Πήρε την τελική της μορφή από τους Ιωαννίτες Ιππότες οι οποίοι την θεωρούσαν το σπουδαιότερο φρούριο μετά από αυτό της πόλης της Ρόδου.

Η Λίνδος μαζί με τις γύρω περιοχές –την Kάλθο και τα Bληχά, τους Πεύκους, την Πυλώνα και τη Λάρδο– είναι ένα από τα γοητευτικότερα θέρετρα του νησιού, συνδυάζοντας την ομορφιά της φύσης με την πολιτιστική κληρονομιά.

Ο γραφικός οικισμός της Λίνδου βρίσκεται στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης και πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, κι εκεί θα βολτάρετε στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα μικρά μαγαζάκια.

Παραδοσιακά λευκά σπίτια, όμορφη παραλία με πεντακάθαρη θάλασσα και το φυσικό λιμανάκι του Aγίου Παύλου, που καθημερινά δέχεται εκατοντάδες Έλληνες και ξένους εκδρομείς, συνθέτουν την ειδυλλιακή εικόνα. Στο χωριό υπάρχουν πολλά σπίτια χτισμένα την εποχή των Iπποτών (15ος και 16ος αι.), τα οποία έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα.

Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε τον Βυζαντινό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του οικισμού, με τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του καθώς και το ξύλινο τέμπλο. Εξωτερικά εντυπωσιάζει ο πύργος του καμπαναριού της εκκλησίας όπως και το ψηφιδωτό δάπεδο με τα βότσαλα.

Στη Λίνδο θα κολυμπήσετε στη μεγαλύτερη αμμώδη παραλία της περιοχής, οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και δυνατότητα θαλάσσιων σπορ, αλλά και στην αμμουδερή παραλία του Αγίου Παύλου με τα πεντακάθαρα νερά, που βρίσκεται μέσα σε έναν κλειστό κόλπο και έχει πάρει το όνομα της από το μικρό εκκλησάκι στην μια της άκρη.

Η Λίνδος κατοικείται συνεχώς από την νεολιθική περίοδο μέχρι και σήμερα, ενώ σύμφωνα με την μυθολογία η Λίνδος ιδρύθηκε από τον Δαναό και τις 50 κόρες του τις Δαναϊδες όταν κατέφυγαν στην Ρόδο για να γλυτώσουν από την ζήλεια της θεάς Ήρας. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2241 361200           (+30) 2241 023849          (+30) 2241 082320                (+30) 2241 065512

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP