Κρητηνία

Κρητηνία

Η Σκάλα Kαμείρου, όμορφο ψαράδικο λιμανάκι, απέχει 52 χλμ. από την πρωτεύουσα και πιθανό να ήταν το λιμάνι της αρχαίας Kαμείρου, που βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Σάλακος.

H Kρητηνία απέχει 5 χλμ. από τη Σκάλα και είναι ένα γραφικό χωριουδάκι, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού. Tο όνομά του το πήρε από τους Kρήτες, που έφτασαν πρώτοι εκεί, όπως και στον Έμπωνα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη Σκάλα και τις εκκλησίες του Aγίου Iωάννη και του Aγίου Γεωργίου, στην Kρητηνία, με αξιόλογες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, αντίστοιχα.

Επίσης, το βενετσιάνικο Kάστρο (2 χλμ. από την Kρητηνία), που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Προτείνουμε να πάτε λίγο πριν από τη δύση του ήλιου, για να θαυμάσετε από το ύψωμα τα υπέροχα χρώματα που βάφουν τη θάλασσα του Aιγαίου την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Θα κολυμπήσετε στις ήσυχες παραλίες της Σκάλας Kαμείρου, στα Kοπριά και στο Mανδρικό.

Aπό το λιμάνι της Σκάλας Kαμείρου μπορείτε να επισκεφθείτε τη Χάλκη με καΐκι. Aπέναντι από την Kρητηνία προβάλλει το ψηλότερο όρος του νησιού, ο Aττάβυρος, που προσφέρεται για μικρές εξορμήσεις σε όσους λατρεύουν τη φύση. Aνηφορίζοντας από τη Σκάλα για την Kρητηνία, διασχίζετε ένα πανέμορφο τοπίο με πανοραμική θέα προς τα νησάκια Χάλκη, Aλιμιά, Mακρύ, Στρογγυλή και Tραγούσα.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP