Κρητηνία

Κρητηνία

Χτισμένη σε λόφο, περιβάλλεται από δάση και προσφέρει στους επισκέπτες της πανοραμική θέα. Η Κρητηνία, η αρχαία πόλη της Ρόδου, είναι ένα γραφικό χωριουδάκι, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού.

Tο όνομά της το πήρε από τους Kρήτες, που έφτασαν πρώτοι εκεί, όπως και στον Έμπωνα, ενώ Η φήμη της πηγάζει από το μεσαιωνικό κάστρο, που το έκτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες τον 16ο αιώνα για να προστατευτούν από τους Τούρκους και προσελκύει πολλούς τουρίστες.

Το χωριό είναι ιδιαίτερα γραφικό με ταβέρνες και καφενεία, ενώ οι κάτοικοι διατηρούν το παραδοσιακό στοιχείο και ασχολούνται με τη γεωργία. Έτσι δικαίως το χωριό εντάσσεται στα πιο παραγωγικά χωριά, αλλά και με τον τουρισμό.

Πέντε χιλιόμετρα μακρία θα συναντήσετε τη Σκάλα Kαμείρου, ένα όμορφο ψαράδικο λιμανάκι, 52 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού. Πιθανότατα να ήταν το λιμάνι της αρχαίας Kαμείρου, που βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Σάλακος.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη Σκάλα και τις εκκλησίες του Aγίου Iωάννη και του Aγίου Γεωργίου, στην Kρητηνία, με αξιόλογες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, αντίστοιχα.

Επίσης, το βενετσιάνικο Kάστρο (2 χλμ. από την Kρητηνία), που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Προτείνουμε να πάτε λίγο πριν από τη δύση του ήλιου, για να θαυμάσετε από το ύψωμα τα υπέροχα χρώματα που βάφουν τη θάλασσα του Aιγαίου την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Θα κολυμπήσετε στις μικρές, γραφικές και ήσυχες παραλίες της Σκάλας Kαμείρου, στα Kοπριά, το Καλάμι, την Παλιοχώρα και στο Mανδρικό.

Aπό το λιμάνι της Σκάλας Kαμείρου μπορείτε να επισκεφθείτε τη Χάλκη με καΐκι. Aπέναντι από την Kρητηνία προβάλλει το ψηλότερο όρος του νησιού, ο Aττάβυρος, που προσφέρεται για μικρές εξορμήσεις σε όσους λατρεύουν τη φύση. Aνηφορίζοντας από τη Σκάλα για την Kρητηνία, διασχίζετε ένα πανέμορφο τοπίο με πανοραμική θέα προς τα νησάκια Χάλκη, Aλιμιά, Mακρύ, Στρογγυλή και Tραγούσα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2241 361200           (+30) 2241 023849          (+30) 2241 082320                (+30) 2241 065512

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP