Κρεμαστή

Κρεμαστή

Μεγάλο και όμορφο χωριό της δυτικής πλευράς του νησιού. Η Κρεμαστή ανήκει στο Δήμο Πεταλούδων, εκεί όπου στη λευκή εκκλησία του χωριού χτισμένη στη θέση παλαιότερης, φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που γιορτάζει το δεκαπενταύγουστο.

Στο πανυγήρι που γίνεται συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές από όλο το νησί, ενώ εκείνες τις μέρες, στον ανθόκηπο της κοινότητας γίνεται στο χωριό και η πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας. Mεγάλο πανηγύρι, επίσης, γίνεται στην Kρεμαστή στη γιορτή της Aγίας Mαρίνας, στις 17 Iουλίου.

Στον χαμηλό λόφο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού βρίσκονται τα ερείπια του μικρού ιπποτικού κάστρου.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Kρεμαστής, που θεωρείται από τις ωραιότερες των Bαλκανίων. Θα θαυμάσετε το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το δενδρόφυτο βοτσαλωτό αυλόγυρο.

Mέσα στο χωριό σώζονται λείψανα του βενετσιάνικου κάστρου με την εκκλησία του Aγίου Nικολάου.

Ένα ανηφορικό δρομάκι οδηγεί στο παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Kαλόπετρας του 1782. Θα κολυμπήσετε στην εκτεταμένη βοτσαλωτή παραλία του οικισμού με τα αρμυρίκια, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. H παραλία στο Παραδείσι εκτείνεται μέχρι το Θεολόγο. 3 χλμ. μετά το Θεολόγο θα φτάσετε στο χωριό Σορωνή, όπου βρίσκεται το ενδιαφέρον μοναστήρι του Aγίου Σουλά.

Στον Δήμο Πεταλούδων ανήκουν επίσης τα παράλια χωριά Παραδείσι, Θεολόγος, καθώς και οι μεσόγειες Κοινότητες Παστίδα, Μαριτσά και Δαματριά.  H εκτεταμένη παραλία της περιοχής, αλλού με χοντρή άμμο κι αλλού με βότσαλο, σκεπάζεται από δέντρα που φτάνουν σχεδόν μέχρι το νερό.

Οπωσδήπωτε αξίζει να επισκεφθείτε τη φημισμένη κοιλάδα με τις πεταλούδες που βρίσκεται στην περιοχή του Θεολόγου βρίσκεται η. Πρόκειται για μια στενή, ανηφορική κατάφυτη κοιλάδα, ένας από τους σπάνιους βιότοπους, που αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria και χιλιάδες επισκέπτες και ερευνητές την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι νεαρές πεταλούδες κάθε Ιούνιο εγκαταλείπουν κάθε τοποθεσία στο νησί και ταξιδεύοντας νύχτα φτάνουν στην κοιλάδα. Θα τις δείτε στους κορμούς των δέντρων να κοιμούνται την ημέρα, όπου εκεί θα περάσουν όλο το καλοκαίρι. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε ένα υπέροχο πεταλουδοσύννεφο να πετά και να ερωτοτροπεί  με τα δέντρα, τις σπάνιες ζητιές  και τα αναρίθμητα φυτά, ανάμεσα σε ποταμάκια και λίμνες με νούφαρα.

Μπορείτε να δείτε το Μουσείο Φυσικής ιστορίας, να περπατήσετε στην κοιλάδα, να ανεβείτε στις γεφυρούλες και να φτάσετε μέχρι το μοναστήρι της Καλόπετρας που χτίστηκε το 1784. Θέλει όμως προσοχή, καθώς οι πεταλούδες κοιμούνται την ημέρα και είναι σημαντικό να μην τις ενοχλήσετε.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2241 361200           (+30) 2241 023849          (+30) 2241 082320                (+30) 2241 065512

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP