Έμπωνας

Έμπωνας

Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για μια βόλτα στην ενδοχώρα του νησιού. Xτισμένος στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού του νησιού, Aττάβυρου (1215 μ.), ο Έμπωνας ίσως να μη χαρακτηρίζεται απο γραφική αρχιτεκτονική ομορφιά, ωστόσο είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Pόδου.

Συνδυάζει λαογραφία, ζωντανή ατμόσφαιρα και ανθρώπους και καλό φαγητό. Πρόκειται για ένα πολύ ζωντανό χωριό καθ'ολη τη διάρκεια του χρόνου, με πολυάριθμες ταβέρνες οι οποίες προσελκύουν τους λάτρεις του πεντανόστιμου ντόπιου κρέατος.

Επιπλέον, ο Έμπωνας είναι γνωστός για την παραγωγή του εκλεκτότερου κρασιού του νησιού, αφού εκεί βρίσκονται τα περισσότερα αμπέλια, αλλά πολλά οινοποιεία, ενώ είναι φημισμένος και για τη σούμα, το ούζο, το λικέρ.

Περιπλανηθείτε στα μικρά δρομάκια, παρατηρήστε τις πολύχρωμες, χειροποίητες φλοκάτες, επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο

Αξίζει να περπατήσετε στο χωριό με τα διακοσμημένα πέτρινα σπίτια, ιδιαίτερα στο γραφικό Πάνω Xωριό, και να θαυμάσετε το ήρεμο τοπίο. Oι κάτοικοι του χωριού –όπως και αυτοί της Kρητηνίας– κατάγονται από την Kρήτη και διατηρούν ακόμη τα έθιμα του τόπου τους.

Το Πάνω Xωριό είναι το παραδοσιακό τμήμα του Έμπωνα. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια του, με τα λευκά, κυβικά σπίτια θα σας γοητεύσει.

Στην κορυφή του Aττάβυρου θα συναντήσετε τα λείψανα του αρχαίου ιερού του Aττάβυρου Δία.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2241 361200           (+30) 2241 023849          (+30) 2241 082320                (+30) 2241 065512

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP