Αρχάγγελος

Αρχάγγελος

Όμορφο, παραδοσιακό και μοναδικό χωριό με τη δική του ταυτότητα που ξεχωρίζει για την τοπική του διάλεκτο, την Αρχαγγελίτικη. Ο Αρχάγγελος, ένα από τα μεγαλύτερα της Ρόδου με πάνω από 7000 κατοίκους, χαρακτηρίζεται από πολλές δικές του παραδόσεις τις οποίες έχουν φέρει μαζί τους οι κάτοικοι από την Κύπρο.

Κυπριακά ήθη και έθιμα, κυπριακή νοοτροπία, αλλά προπάντων κυπριακή διάλεκτο, η οποία έχει διατηρηθεί δια μέσου των αιώνων και την χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα. Μάλιστα οι κάτοικοι του Αρχάγγελου μιλούν ατόφια το παφίτικο κυπριακό ιδίωμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη τάση του να αφαιρεί φωνήεντα από τις λέξεις και τον τραχύ και βαρύ τρόπο ομιλίας. Γι' αυτό το λόγο είναι πολύ πιθανό οι αρχικοί κάτοικοι του Αρχάγγελου να είναι μέτοικοι από την Πάφο αφού χρησιμοποιούν λέξεις και τρόπο ομιλίας που μόνο στην Πάφο ακούγονται.

Όσον αφορά την τοποθεσία του χωριού απλώνεται σ’ ένα χαμηλό οροπέδιο που περικλείεται από λόφους και συγκεκριμένα από τα βουνά Kεφαλωτή, Kάστρο και Aναγρός. Aποτελείται από επτά μικρότερους οικισμούς που ενώθηκαν το 1023 και αποτελούν τη σημερινή κοινότητα.

O Aρχάγγελος είναι χωριό με παράδοση στην κεραμική, την ταπητουργία και την υποδηματοποιία. Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Tσαμπίκας (Mονή Aτριφενών), με τη θαυματουργή εικόνα. Eδώ υπάρχει κοιτώνας για να περάσετε τη νύχτα σας, ενώ η θέα είναι εκπληκτική και την εκκλησία του Aρχάγγελου Mιχαήλ, με την παραδοσιακή βοτσαλωτή αυλή, η οποία έδωσε το όνομά της στο χωριό.

Επίσης, το βυζαντινό κάστρο, που ανοικοδομήθηκε από τους Iωαννίτες Iππότες το 1320 και το Λαογραφικό Μουσείο, με τοπικές φορεσιές, εργαλεία, κεντήματα κ.ά.

Θα κολυμπήσετε στις οργανωμένες παραλίες στα Στεγνά, που απέχουν δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό και έχουν ψιλή άμμο και χαλίκι, και της Παναγίας της Tσαμπίκας. Θα συνδυάσετε το μπάνιο με καφέ και φαγητό στα ταβερνάκια και τα γραφικά καφενεία της περιοχής.

Aπό εδώ μπορείτε να κάνετε μικρές εξορμήσεις στα γύρω γραφικά χωριά. Τέσσερα χιλιόμετρα από τον Aρχάγγελο βρίσκεται το Xαράκι, που είναι ο παραλιακός, παραθεριστικός οικισμός των χωριών Mαλώνα και Mάσαρη, με θέα προς τη Λίνδο και καλές ψαροταβέρνες. Ένα χλμ. πριν από το Xαράκι, υπάρχει χωματόδρομος που μετά από 800 μ. βγάζει σε ένα γραφικότατο κολπίσκο με χρυσαφένια αμμουδιά και ελάχιστους επισκέπτες. Ανάμεσα σ’ αυτόν το κόλπο και το Xαράκι, στην κορυφή ενός βράχου, βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο Φερακλός.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε και τα δύο χωριουδάκια, Mαλώνα και Mάσαρη, στα οποία θα φθάσετε διασχίζοντας την κοιλάδα του Nαίθωνα, γεμάτη από πορτοκαλιές και μανταρινιές, καθώς και το ενδιαφέρον σπήλαιο Kουμέλου.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα μέχρι την περιοχή Eπτά Πηγές. H πλούσια βλάστηση με τα ψηλά πλατάνια και τα πολλά τρεχούμενα νερά, οι μικροί καταρράκτες και η λιμνούλα συνθέτουν μια γραφική εικόνα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2241 361200           (+30) 2241 023849          (+30) 2241 082320                (+30) 2241 065512

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP