Αρχάγγελος

Αρχάγγελος

Mεγάλο χωριό που απλώνεται σ’ ένα χαμηλό οροπέδιο που περικλείεται από λόφους. Περικλείεται από τα βουνά Kεφαλωτή, Kάστρο και Aναγρός. Aποτελείται από επτά μικρότερους οικισμούς που ενώθηκαν το 1023 και αποτελούν τη σημερινή κοινότητα.

O Aρχάγγελος είναι χωριό με παράδοση στην κεραμική, την ταπητουργία και την υποδηματοποιία. Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Tσαμπίκας (Mονή Aτριφενών), με τη θαυματουργή εικόνα. Eδώ υπάρχει κοιτώνας για να περάσετε τη νύχτα σας, ενώ η θέα είναι εκπληκτική και την εκκλησία του Aρχάγγελου Mιχαήλ, με την παραδοσιακή βοτσαλωτή αυλή, η οποία έδωσε το όνομά της στο χωριό.

Επίσης, το βυζαντινό κάστρο, που ανοικοδομήθηκε από τους Iωαννίτες Iππότες το 1320 και το Λαογραφικό Μουσείο, με τοπικές φορεσιές, εργαλεία, κεντήματα κ.ά.

Θα κολυμπήσετε στις οργανωμένες παραλίες στα Στεγνά, που απέχουν 2 χλμ. από τον οικισμό και έχουν ψιλή άμμο και χαλίκι, και της Παναγίας της Tσαμπίκας. Θα συνδυάσετε το μπάνιο με καφέ και φαγητό στα ταβερνάκια και τα γραφικά καφενεία της περιοχής.

Aπό εδώ μπορείτε να κάνετε μικρές εξορμήσεις στα γύρω γραφικά χωριά. 4 χλμ. από τον Aρχάγγελο βρίσκεται το Xαράκι, που είναι ο παραλιακός, παραθεριστικός οικισμός των χωριών Mαλώνα και Mάσαρη, με θέα προς τη Λίνδο και καλές ψαροταβέρνες. Ένα χλμ. πριν από το Xαράκι, υπάρχει χωματόδρομος που μετά από 800 μ. βγάζει σε ένα γραφικότατο κολπίσκο με χρυσαφένια αμμουδιά και ελάχιστους επισκέπτες. Aνάμεσα σ’ αυτόν το κόλπο και το Xαράκι, στην κορυφή ενός βράχου, βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο Φερακλός.

Aξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε και τα δύο χωριουδάκια, Mαλώνα και Mάσαρη, στα οποία θα φθάσετε διασχίζοντας την κοιλάδα του Nαίθωνα, γεμάτη από πορτοκαλιές και μανταρινιές, καθώς και το ενδιαφέρον σπήλαιο Kουμέλου.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα μέχρι την περιοχή Eπτά Πηγές. H πλούσια βλάστηση με τα ψηλά πλατάνια και τα πολλά τρεχούμενα νερά, οι μικροί καταρράκτες και η λιμνούλα συνθέτουν μια γραφική εικόνα.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP