Αφάντου

Αφάντου

Το «αόρατο» από την θάλασσα χωριό της Ρόδου. Ο Άφαντος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό με στενά δρομάκια, το όνομα του οποίου προήλθε από την ελληνική λέξη «Άφαντος», που σημαίνει «αόρατος», καθώς δεν ήταν ορατό από τη θάλασσα. Οι Pοδίτες έχτισαν το χωριό ανάμεσα σε τρεις λόφους, μέσα σ’ ένα λάκκωμα, ώστε οι πειρατές να μην έχουν οπτική επαφή κι έτσι να προσπερνούν το χωριό χωρίς να μπουν καν στη διαδικασία να το απειλήσουν. Όπως και συνέβαινε!

Κάνοντας μια πρώτη βόλτα στο χωριό, θα δείτε παραδοσιακά λιθόκτιστα, πανέμορφα σπίτια και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του.

Με ακτογραμμή άνω των τριών χιλιομέτρων και νερά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα η παραλία είναι το καμάρι του χωριού και ο λόγος που πολλοί τουρίστες το επισκέπτονται, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην κοσμοπολίτικη παραλία. Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζεται πως τα νερά βαθαίνουν απότομα, οπότε θέλει προσοχή.

Μετά το μπάνιο επιβάλλεται μια βόλτα στο κέντρο του χωριού, η μεγάλη πλατεία, είναι και το κέντρο της τοπικής κίνησης, αλλά αν είστε λάτρεις των σπορ και δεν θέλετε να βολτάρετε υπάρχουν λύσεις.

Κατά μήκος της παραλίας του χωριού οι φίλοι του γκολφ βρίσκουν το μέρος των ονείρων τους, με το σύγχρονο γήπεδο γκολφ που θεωρείται απ’ τα κορυφαία στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στο χωριό Αφάντου εκτός από το να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στην πεζοπορία, μπορείτε να εξερευνήσετε τα «μυστικά». Στην παραλία Τραγανού, στο αριστερό, μη οργανωμένο της μέρος θα βρείτε πολλές σπηλιές.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Kαθολικής, χτισμένη πάνω σε θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ιωνικά κιονόκρανα. Tο Άγιο Bήμα της παλιάς εκκλησίας χρονολογείται από το 10ο με 11ο αι., ενώ οι αγιογραφίες είναι σε δύο στρώματα, 13ου και 14ου αι.

Θα κολυμπήσετε στην παραλία του Aφάντου, με άμμο και ψιλό χαλίκι που εκτείνεται μέχρι τα Kολύμπια. Στην παραλία νοικιάζονται γουιντσέρφ και θαλάσσια ποδήλατα. Eδώ βρίσκεται και το γήπεδο γκολφ του νησιού. Kάτω από τον επιβλητικό βράχο απλώνεται η απέραντη παραλία της Tσαμπίκας, με χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά.

Ο Δήμος Αφάντου με 6700 κατοίκους βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της νήσου Ρόδου και απέχει 20 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Pόδου. Προήλθε από τη συνένωση του Δήμου Αφάντου και της πρώην κοινότητας Αρχίπολης.

Όλη η περιοχή γύρω από τα Αφάντου είναι γεμάτη μνημεία, τάφους και θεμέλια ναών, κατάλοιπα μεγάλου πολιτισμού που έχουν διατηρήσει στις μέρες μας οι κάτοικοι του. Χαρακτηριστικό των σπιτιών είναι η παραδοσιακή εσωτερική διακόσμηση με αρχαία πιάτα και αντικείμενα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2241 361200           (+30) 2241 023849          (+30) 2241 082320                (+30) 2241 065512

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP