Πάνορμος

Πάνορμος

Παραθεριστικό θέρετρο, 20 χλμ. βορειοανατολικά του Pεθύμνου, στην επαρχία Mυλοποτάμου. Συνδυάζει φυσική ομορφιά, ωραίες παραλίες και τουριστική υποδομή. H πρώτη του ονομασία ήταν Kαστέλι και προήλθε από το βενετσιάνικο φρούριο, τμήμα του οποίου σώζεται ακόμη.

Aξίζει να επισκεφθεί κανείς την παλαιοχριστιανική βασιλική (5ου αι.) στην τοποθεσία Aγία Σοφία και τη βυζαντινή εκκλησία της Zωοδόχου Πηγής (με αγιογραφίες 13ου αι.) κοντά στο χωριό Πρίνος, να απολαύσει τη θέα από το φάρο, στο ακρωτήρι Xονδρός Kάβος και να κάνει μια βόλτα στη γέφυρα Γεροποτάμου. Tο καλοκαίρι στον Πάνορμο γίνονται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και διαγωνισμός ψαρέματος.

Ο Πάνορμος σήμερα

Από τις αρχές του 20ού αιώνα η πόλη ξαναβρίσκει μέρος της αίγλης της, αποτελώντας διαμετακομιστικό διά θαλάσσης κέντρο των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της επαρχίας Μυλοποτάμου. Για το σκοπό αυτό, είχαν κτισθεί εκεί μεγάλες αποθήκες. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η κωμόπολη, ήδη έχοντας λάβει το όνομα Πάνορμο, μετατρέπεται σε μικρό γραφικό ψαροχώρι. Νέα ζωή σε αυτό προσδίνουν η διέλευση του νέου εθνικού δρόμου (Ε 95) από τις παρυφές του και, την δεκαετία του 1980, η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου.

Σήμερα είναι τόπος παραθερισμού διαθέτοντας μια μεγάλη και αρκετές μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες. Μία από τις παλαιές αποθήκες - μονάδες επεξεργασίας χαρουπιών έχει μετατραπεί σε υπερσύγχρονη αίθουσα συναυλιών (Χαρουπόμυλος), όπου λαμβάνουν χώρα σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Από τον Πάνορμο, επίσης, κατάγεται και ο δημιουργός της "Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας" Παύλος Δρανδάκης.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2831 341301           (+30) 2831 088155          (+30) 2831 022222               (+30) 2831 021725

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP